Israelske ledere støtter avtale
Israelske ledere fra begge siden av det politiske spekteret kom onsdag ut i favør av en våpenhvileavtale med Hamas, hvor terrorgruppen vil løslate gislene de holder. Israel har gjort det klart at de er villig til å gå med på avtalen, og Hamas har skriftlig forsikret om det samme, ifølge meldinger. Den skal trå i kraft fra kommende søndag, og gislene skal løslates i tre faser, fra og med søndag. I første omgang skal 33 gisler settes fri, samtlige er kvinner og barn foruten menn over 50. Den andre fasen av avtalen trår i kraft 16 dager senere og inkluderer resten av gislene, en permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning. I tredje og siste fase skal levningene etter de drepte returneres. Israel skal i hver av fasene løslate over 1.000 palestina-arabere som sitter fengslet i Israel for terrorisme.
Tusener for og imot avtalen
Flere tusen israelere demonstrerte tirsdag kveld for og imot våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas. På den ene siden er de som vil ha gislene hjem for enhver pris, støttet av den politiske venstresiden og medier, mens de mer konservative på høyresiden frykter at Israel ved å gi etter for Hamas bare vil invitere nye terrorhandlinger, kidnappinger og drap fra terrorgruppen i fremtiden.
Hilser avtalen velkommen
EU, Storbritannia foruten Biden-administrasjonen i USA hilste nyheten om en våpenhvile mellom Israel og Hamas velkommen. –Dette er betydelig og positivt gjennombrudd mot en slutt på volden, sa Kaja Kallas, EUs representant for utenriksaffærer. Storbritannias statsminister Keir Starmer sa at de vil jobbe for å bryte voldsspiralen, mens Tysklands utenriksdepartement sa at de som nå er ansvarlig, bør se til at denne anledningen blir utnyttet. I USA tok president Joe Biden æren for avtalen, mens påtroppende president Donald Trump også forsøkte å ta æren for den.
Herzog oppfordrer til avtale
President Isaac Herzog oppfordret i en nasjonal fjernsynstale onsdag regjeringskabinettet til statsminister Binyamin Netanyahu om å stemme for avtalen med Hamas. Han understreket selv at han støttet avtalen, men at det er opp til sikkerhetskabinettet og regjeringskabinettet å stemme for den, noe som trolig vil skje torsdag. Statsminister Binyamin Netanyahu har ikke kommentert avtalen og vil ventelige ikke gjøre det før den trer i kraft, skriver Times of Israel. Kabinettmedlem og finansminister Bezalel Smotrich mener avtalen er dårlig for Israel og truer landets sikkerhet, og har betinget sin støtte til koalisjonen på at kampen mot Hamas fortsetter frem til Israel seirer over dem etter våpenhvilen. Nasjonal sikkerhetsminister Itamar Ben Gvir sa han hadde stanset lignende avtaler med Hamas i fjor og vil arbeide for det igjen. Selv om Smotrich og Ben Gvir skulle stemme mot, har kabinettet likevel flertall for avtalen. Dersom de to går ut av koalisjonen, mister Netanyahu sitt flertall.