Av Vidar Norberg
(BAKGRUNN): For andre år på rad avlyste de palestina-arabiske selvstyremyndighetene julefeiringen i Israel. Intet juletre i Betlehem. Men i Jerusalem trosset YMCA det PLOs uofiseille forbud og sang jula inn.
Kristne frarøves nå julefesten til minne om Jesu fødsel i Betlehem. Andre nektes en kulturell markering som har stått sentralt i en 2000-årig judeo-kristen sivilisasjon. Dette begynner å minne om kristenforfølgelsen i det tidligere Sovjetunionen. De færreste tar sjansen på å trosse PA. De gamle kirker smisker av frykt for overmakten i Betlehem. Ingen har sagt det direkte, men muslimene har funnet en brekkstang mot kristendommen og stanset julefeiringen.
–Turistminister Hani Al-Hayek sendte ut en melding om at det ikke blir julefeiring i Betlehem. Ingen juledekorasjoner i år på grunn av Gaza, opplyste MediaCentral til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Dette kan nok også oppfattes som en trussel mot å feire jul i Bibelens land.
Betlehems borgermester Anton Salman holdt 21. desember en pressekonferanse med et voldsomt angrep på Israel og det som skjer i Gaza. Salman sa ifølge nettstedet alquds.com at Betlehem kommune bestemte seg i år for å begrense kristen aktivitet til bønner og rituell aktivitet.
–Vi møtes i dag for å lansere et julebudskap i lys av den barbariske aggresjonen, sa turist- og antikkministeren og mente Gaza.
Nettstedet til den israelske storavisen Yediot Ahronot skrev tidligere at det ikke er planer om å sette opp noe juletre for andre år på rad. I år som i fjor blir det bare messer i kirkene, om det ikke kommer nye dekreter.
Det var tidligere mange kristne i Betlehem. Men etter at PLO fikk selvstyre, utvidet de kommunegrensene slik at de kristne ble i mindretall og muslimene i flertall. Nå reiser kristne familier ifølge ynetnews.com fra Jesu fødested. Julegleden er borte i Betlehem.
Nettstedet alquds påsto at turistnæringen i områdene fra 1948 nå bare er på tre prosent av det den var før krigen i Gaza, noe som betyr et tap på rundt 600 millioner dollar for Betlehem. Turistministeren sa at 30 prosent av innbyggerne i Betlehem ikke har inntekt.
Nakent i Betlehem
Så opprant selve julaften i Jesu fødeby. Den katolske patriark Pierbattista Pizzaballa ledet prosesjonen til Fødselskirken i Betlehem. Papiravisen The Jerusalem Post/Reuters skrev den 25. desember at Betlehem for andre år på rad var uten noen julefest, og turistene holdt seg borte fra Manger Square foran Fødselskirken. Suvenirbutkkkene var stengt.
Avisen fortalte videre den 26. desember at Fødselskirken var blottet for dekorasjoner. Det var heller ikke noe juletre der.
Budskapet fra Betlehem under den kristne høytiden ble fremboret av barn som marsjerte i kortesjen. Der sto det: «Vi vil ha livet, ikke død» og «stopp folkemordet i Gaza nå».
Katolsk markering
Også i fjor gikk det ut et bud om at ingen skulle holde juletrefest. Det katolske hotellet Notre Dame i Jerusalem, som var kjent for sitt juletre, lot plassen stå tom i fjor.
Den 22. desember 2024 var det like tomt. Intet juletre eller juledekorasjoner ved Notre Dame. Men inne i lobbyen var det som vanlig satt opp en julekrybbe, kunstig juletre og dekorasjoner som fortalte om julen.
–Er det ikke juletre i år, spurte KARMEL på Notre Dame da advent startet.
Det ble en viftebevegelse med hånden som betyr nei.
–Hvorfor?
–Gaza!
Det katolske sykehuset St. Louis French Hospital er nabo til det katolske hotellet Notre Dame. Ved hospitalet var det satt opp et juletre med kuler, reinsdyr og høyt i toppen en stjerne. Men hotellet Notre Dame fulgte dekretet fra Betlehem.
Nesten rett over veien av Notre Dame ligger Nyporten. Det er vanligvis en pulserende gate full av juledekorasjoner. Den 22. desember var det én forretning som trosset PLO-styret og satte opp nisser, glitter, stas og pynt. En kafé hadde diskret tatt frem noen nisse- og juledekorasjoner. Ellers var det stille i denne gaten som vanligvis myldrer av nyfikne israelere i julehøytiden.
Ingen turister
KARMEL stanset opp i den første gaten innenfor Jaffa-porten i Jerusalem som kalles Det latinske patriarkatets gate. Det var helt stille der søndag 22. desember 2024.
–Det er søndag i dag. Alle butikkene er stengt, sa Khaled Bader i RICHES OF NATURE som selger smykker av Eilat-stein.
–Hva med julenissen lenger oppe i gaten?
–Han åpner i femtiden.
Det latinske patriarkatets gate har vanligvis juledekorasjoner, men i år som i fjor er det ikke så mye som minner om julen.
–Dette er andre året uten dekorasjoner, forteller Bader.
–Hvorfor?
–Det er på grunn av krigen. Det er ingen feiring. Gatene er tomme. Det er ikke noen som sier at vi ikke skal feire. Det er folkets vilje, forklarer Bader.
–Men turistministeren i Betlehem sa i en pressemelding at det ikke blir feiring i år?
–Det er riktig, men ingen truer meg, sa Bader som oppga at han er armener.
Det ble en liten handel. Han foreslo at kunden selv bestemte prisen på Eilat-stein-perlen, men synes nok 50 shekel var litt lite. I Midt-Østen hører det med til livet at man skal prute.
–Bader demonstrerte sine kunster og laget en øredobbe, men kunden var religiøs og ville ikke ha en øredobbe for ører med hull. Han omgjorde den med vante hender og en tang og gullglinsende streng til en-perlesmykke.
–Gi etter ditt hjerte hva du synes.
En 20-shekel strekkes frem. Kundens hjerte var nok koldt og hardt. Handelen var over, men Eilat-stein-perlen skifter eier. Men i disse tider uten turister og julefeiring og gavekjøp får man ta det man kan. Det er både religiøs og økonomisk dyrtid.
–Jeg skal bruke pengene til å pusse opp butikken, sa eieren før han forsvant i den folketomme gaten.
Trosset forbudet
I Israels land kan folk feire julehøytiden om de ikke har frykt for senere uvilje eller represalier fra PA. Det er det imidlertid nesten ingen jøder som feirer jul, selv om Jesus-barnet var en jødisk gutt av Davids ætt.
YMCA i Jerusalem startet den tradisjonelle julefeiringen den 1. desember 2024. Feiringen er mer kulturell enn religiøs, men det synges «Glade jul» mens trafikken støyende suser forbi i den kalde kveldsvinden som stryker over Jerusalems fjelland. Kommers eller ikke. De kristne julesangene kan gjøre noe med menneskers hjerter. Om man ikke har funnet barnet i Betlehems krybbe, kan det kanskje bli et streif av barndommens kristne jul for dem som har opplevd den.
–Shalom, salam. Dette er en viktig i tid med krig, spesielt for barna, sa formann Wendy Greuel i WMCYs julehilsen. Hun lot seg ikke stoppe.
Det er vel ikke mye om Fredsfyrstens liv, lære og frelse på YMCA, men mest om menneskelig fordragelighet.
Stille i Gravhagen
Stille har det også vært i Gravhagen i høst. Da Karmel besøkte stedet, var det en busslast som forsvant ut av suvenirbutikken, men det er mer sjeldent.
–Det er lite folk her nå.
–Har dere laget kalender fra Gravhagen?
Det ble ikke i år, forklarer en av arbeiderne der.
KARMEL kikket rundt i suvenirhyllene. Det er fullt av små julekrybber til rundt 80 shekel. For å finne verdien på norsk må man gange med tre for den norske oljekrona var i deler av adventstiden knapt verdt 32 øre når den blir vekslet mot israelske shekel.
Gratis juletre
Jerusalem kommune sendte ut sine beste ønsker om en gledelig jul og et godt nytt år til sine kristne innbyggere og besøkende.
Den årlige julefeiringen ble også i år markert med utdeling av gratis juletre. Rundt 350 juletrær ble delt ut i Nygatens plaza i Jerusalems gamleby den 19. desember, skrev Jewish News Syndicate.
Tallene viste at det ved juletider i 2023 var 190.000 kristne i Israel. Det er en økning på 1,3 prosent fra forrige år. 75 prosent av kristne i Israel er arabere.
Netanyahus julehilsen
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom med sin julehilsen via sosiale medier til hele verdens kristne:
–Mine kjære kristne venner, mens dere samles med familie og venner denne julen, ønsker jeg kristne samfunn i Israel og rundt om i hele verden velsignelse fra Det hellige land, sa Netanyahu.
Han forklarte at i en tid hvor Israel kjemper på sju fronter, setter Israel dypt pris på den faste støtten fra kristne venner over hele verden.
–Dere har stått ved vår side standhaftig, konsekvent og kraftig mens Israel forsvarer vår sivilisasjon mot barbarisme.
–Israels folk er forent i forsvaret av vår nasjon mot dem som vil ødelegge oss. Vi søker fred med alle som ønsker fred med oss, men vi vil gjøre alt som er nødvendig for å forsvare den eneste jødiske staten, arnestedet og kilden for vår arv.
–Israel leder verden i kampen mot det ondes styrker og tyranni, men vårt slag er ennå ikke over. Med deres støtte og med Guds hjelp vil jeg forsikre dere om at vi skal seire.
Fra Jerusalem, fredens by, ønsker jeg dere god jul og et godt nytt år.
Julepreken i Knesset
Pave Frans ble nylig avbildet ved en figur av Jesus-barnet som lå på et «palestinaskjerf» (keffiyeh) i en krybbe. Den israelske diasporaministeren Amichai Chikli fordømte 24. desember fra Knessets talerstol at pave Frans deltok på en utstilling hvor Jesus var lagt i et palestinaskjerf.
–Denne forvrengingen av historien er ikke bare støtende. Den er farlig og er drivstoff for antisemittisme.
På X skrev Chikli den 20. desember:
–Det er et velkjent faktum at Jesus ble født i Betlehem, slik det er beskrevet i Matteus 2, 1:
«Da Jesus var født i Betlehem i Judea i kong Herodes dager …»
–Jesus var født av en jødisk mor, levde som en jøde og døde som jøde, sa Chikli fra Knessets talerstol.
–Jesus ble født i Betlehem, Rakels by, hvor vår matriark døde da hun fødte Benjamin. Jesus kom fra kong Davids slekt, betlehemitten som ble konge over Israel og etablerte Jerusalem som vår hovedstad og hvis sønn bygget templet.
Ifølge The Jerusalem Posts referat fra Knesset talte Chikli også om den historiske forbindelsen mellom det jødiske folk og Judea.
–Termen jøde kommer fra Juda, den fjerde sønnen til Lea. Gjennom historien har det vært forsøk på å utradere forbindelsen mellom det jødiske folk og landet Juda, særlig av keiser Hadrian som endret navnet Judea til Syria Palestina.
–Det er hjertesmertende å se paven, lederen for en institusjon som var tyst under holocaust, nå fremme ritualmordsanklager mot den jødiske stat, sa Chikli.
Les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
LOKALAVISEN FRA ISRAEL – TRYKKES HVER MÅNED
NYHETER – KOMMENTARER – BIBELSKE ARTIKLER
ABONNER OG LES MER – 500 I ÅRET
Karmelin@netvision.net.i