Arrestordre for Netanyahu, Gallant
Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) utstedte torsdag en arrestordre for statsminister Binyamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant over krigen i Gaza. Domstolen mener det er grunn til å tro at de begikk krigsforbrytelser i krigen mot Hamas. Det er første gang at domstolen har utstedt en arrestordre for ledere fra et demokratisk land. Både statsminister Netanyahu og Gallant risikerer å bli arrestert dersom de reiser til ett av de 120 landene som er med i ICC. Norge er blant dem, mens Israel og USA ikke er blant dem. Ordren inkluderte også arrest av Hamas’ militære leder, Mohammed Deif, som Israel drepte i Gaza i juli, og som trolig er død.
USA avviser ordre fra ICC
Biden-administrasjonen avviste kategorisk arrestordren fra ICC. Pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, sa at USA ikke vil utføre ordren, og beskyldte ICC for å ha begått en «feilaktig prosess». Hun sa at det er stor kontrast over hvordan ICCs påtalemyndighet Karim Kahn har behandlet andre statsledere, inkludert Venezuelas Nicolas Maduro, og måten de har behandlet Israel på, uten å gi Israel en anledning til å behandle saken. –Dette skaper tvil om troverdigheten til påtalemyndigheten og hans etterforskning, sa hun. President Joe Biden sa at uansett hva ICC måtte si, så er det ingen likhetstegn mellom Israel og Hamas.
Sanksjoner mot ICC
Mens Biden-administrasjonen i USA har gjort det klart at de vil samarbeide med Israel i anklagen fra ICC, så har flere andre politikere tatt til orde for hardere virkemidler mot ICC. Senatets påtroppende majoritetsleder, norsk-amerikaneren John Thune, truet i forrige uke med sanksjoner mot domstolen dersom de utstedte ordren, mens Donald Trumps påtroppende nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mike Waltz, foreslår nå sanksjoner og straffetiltak mot domstolen. Representantenes hus vedtok i sommer en lov som vil trekke tilbake visum til ICC-representanter, begrense deres innreise og innføre restriksjoner på domstolens representanter som forsøker å pågripe eller tiltale allierte av USA. Senatet skal behandle loven senere, og med et republikansk flertall er det ikke utenkelig at den blir vedtatt.
Rakettangrep mot Haifa
Hizballah i Libanon skjøt minst fem raketter mot Haifa torsdag kveld. Dette utløste sirenene i byen slik at folk kunne søke tilflukt. Det israelske militæret sa at de hadde skutt ned flere av rakettene, og det ble ikke meldt om skader på personer eller bygninger.