USA presser Israel over forhandlinger
Biden-administrasjonen i USA har gitt Israel mye av skylden for at det ikke foreligger noen avtale om våpenhvile og utlevering av gisler mellom Israel og Hamas. Statsminister Binyamin Netanyahu har understreket at de vil ha full kontroll over Philadelphi-korridoren mellom Gaza og Egypts grense, noe Hamas og Egypt har avvist, og forhandlingene har gått i lås. En kilde i administrasjonen sitert i israelske medier sa at «Netanyahus kommentarer om å beholde tropper i Philadelphi-korridoren» har gjort samtalene mer kompliserte. En annen representant for administrasjonen sa at det ikke var nødvendig med en alternativ sikkerhetsstyrke i korridoren i fremtiden fordi området er sikkert nok som det er. Dette er stikk i strid med det Israel hevder om korridoren.
To punkter gjenstår
Det gjenstår angivelig bare to punkter igjen før en våpenhvile mellom Israel og Hamas er et faktum, ifølge amerikanske kilder. En høytstående representant i Biden-administrasjonen sa at de to gjenstående punktene før en våpenhvile kan tre i kraft, er Israels krav om å stasjonere soldater i Philadelphi-korridoren og listen over palestina-arabiske fanger som sitter fengslet i Israel for terror som Hamas ønsker løslatt. Forhandlingene ble vanskeligere etter at Hamas henrettet seks av gislene de holder i forrige uke, slik at forhandlingene nå omfatter færre gisler enn det som det var forhandlet ut fra til å begynne med.
Nye rakettangrep i nord
Hizballah i Libanon skjøt onsdag over 100 raketter mot Galilea. En bolig i Kiryat Shmona ble påført store skader, men det ble ikke meldt om personskader noe sted.
Tiltale mot Hamas
Amerikanske myndigheter kunngjorde denne uken at de har tatt ut tiltale mot Hamas-leder Yahya Sinwar og fem andre ledere i Hamas i forbindelse med massakren i Israel 7. oktober 2023. Tiltalen går ut på terror, drap av amerikanske statsborgere og bruk av masseødeleggelsesvåpen. Kritiske røster i USA, deriblant flere jødiske ledere, mener at dette er et spill for galleriet eller en symbolsk handling, og at dette burde vært gjort for lenge siden, og ikke 11 måneder etter massakren.
Norges oljefond under press
Det norske oljefondet, som er et av verdens største investeringsfond, er kommet under hardt press fra såkalte menneskerettighetsorganisasjoner i Norge, med krav om at fondet må gjøre mer for å vise solidatitet med palestina-araberne. Dette kan kun oppnås ved å trekke ut investeringer som har tilknytning til israelske aktiviteter utenfor den såkalte «grønne linjen» og Gaza. I så fall må fondet selge seg ut av mange amerikanske selskaper som leverer våpen og utstyr til Det israelske forsvaret. Oljefondet har fremdeles investeringer i 77 israelske selskaper til en verdi av 1,4 milliarder dollar.