Fire gisler reddet ut av Gaza
Israelske spesialstyrker reddet lørdag formiddag ut fire gisler som ble holdt av Hamas i Nuseirat flyktningleir i Gaza. Gislene ble holdt på to separate steder, men bare 200 meter unna hverandre. De ble holdt av sivile palestina-arabere, deriblant en lege og en journalist. De fire er Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) og Shlomi Ziv (40). En soldat fra grensepolitiets kontra-terror-avdeling, Arnon Zamora, ble skutt og døde senere av skadene. Operasjonen ble gjennomført på høylys dag og blir av mange sammenlignet med den som ble utført i Entebbe i Uganda i 1976.
Ble møtt med massiv ild
Den israelske redningsaksjonen ble møtt med massiv ild fra Hamas og palestina-arabere i området da det gikk opp for dem hva som var i ferd med å skje. Israel hadde infiltrert området og hadde bare minutter på seg for å hente ut gislene og fly dem bort. Ifølge Hamas skal flere hundre palestina-arabere ha blitt drept, men dette tallet er ikke bekreftet av noen. Amerikanske medier sier at det også er sannsynlig at mange ble drept da Hamas åpnet ild. Det israelske forsvaret (IDF) planla operasjonen i flere uker og bygde en nøyaktig kopi av bygningene hvor soldatene trente før aksjonen ble gjennomført.
Blandete reaksjoner
Den israelske redningsaksjonen i Nuseirat har fått blandede reaksjoner fra ulike land. Araberland som Egypt og Jordan forlanger at den får etterspill fordi «flere hundre ble drept og skadet», og Jordan kalte det for «folkemord». Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik i Norge var «sjokkert over meldinger om enda en massakre av sivile i Gaza». – Norge fordømmer angrep på sivile på det sterkeste, sa han. Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, poengterte overfor Kravik at Norge nylig ikke støttet et forslag i World Health Assembly (som styrer World Health Organization – WHO) som tok til orde for at alle de israelske gislene måtte løslates. I USA ble aksjonen hilst velkommen, og Det hvite hus gratulerte Israel med redningsaksjonen. Polen var blant europeiske land som også gav uttrykk for glede over Israels aksjon.
Dramatisk høyredreining i EU
EUs parlamentsvalg i helgen blir beskrevet som en dramatisk høyredreining, hvor den politiske eliten på venstresiden ble stemt ut i flere land. I Frankrike vant Marine Le Pens National Rally parti 30 prosent av stemmene og er nå dobbelt så stor som president Emmanuel Macrons parti. Macron har derfor bedt om at det holdes nyvalg. I Tyskland var det også en høyredreining, og i Belgia ble New Flemish Alliance den store vinneren, mens demokratene, som nå styrer, bare fikk 5,9 prosent av stemmene. Felles for de aller fleste landene er at de har uttalt seg til fordel for Israel, mens den sittende eliten har markert seg mot jødestaten.