Av Vidar Norberg
(Jerusalem, 15.02.2024): Den 12. februar åpnet Gravhagen i Jerusalem etter å ha vært stengt under krigen i Gaza. Gravhagen er et historisk utemuseum over Jesu død, begravelse og oppstandelse. De har ikke noe vanlig bomberom i stål og betong.
Gravhagen ble stengt etter at Hamas angrep jødiske landsbyer langs Gazastripens den 7. oktober 2023. 1200 ble drept, 4800 skadet og 246 mennesker kidnappet fra Israel. Det førte til at Israels forsvar gikk inn i Gaza for å fjerne terroristene.
Når rakettene ble skutt fra Gaza mot Jerusalem, gikk flyalarmen. Det ble også hørt smell og funnet splinter i Jerusalem. Også Karmels redaksjon i Jerusalem satt sammen med israelere flere ganger i bomberom og hørte kraftige eksplosjoner.
Gravhagen har ikke noe bomberom.
–Vi gikk inn i en kirke som er forsterket med stål. Der var vi åtte ganger. Ikke alle rakk dit. Et par søkte tilflukt et annet sted hvor de satt og holdt rundt hverandre i frykt, forteller direktør Simon Holland.
–I begynnelsen var folk redde. Det er kraftig smell av raketter. Man vet ikke om de blir skutt ned av «Iron Dome» eller «Jernkuppelen». Derfor må man oppsøke bomberom.
Mens rakettalarmen lød i Jerusalem, leste de fra den engelske bibelen «Vær stille og kjenn at jeg er Gud» (Salme 46, 11). Holland forteller at da senket freden seg over menneskene i kirken som ble brukt som tilfluktsrom.
–Den 26. oktober bestemte eierne av Gravhagen at arbeiderne fra utlandet skulle reise hjem. Dessverre måtte jeg reise, og Gravhagen kan ikke åpnes uten at jeg er til stede, forteller Holland.
Besøker Gravhagen
–I januar følte jeg at det er på tide å åpne Gravhagen igjen, for vi har et budskap om håp, både til den lokale befolkningen og til alle pilegrimene, forteller Holland.
Den første åpningsdagen 12. februar kom det 48 mennesker. Neste dag kom det 32 besøkende. Holland forteller videre at det er en liten strøm av lokale mennesker som kommer innom.
–Gravhagen fikk også besøk av en gruppe med muslimske jenter. De spurte hvem Jesus er. Vi fortalte hvorfor Han døde og oppsto, at Jesus har betalt for alle våre synder.
Fra utlandet har Gravhagen alt hatt folk både fra Brasil, USA, Zimbabwe, Filippinene og Indonesia. Krigen i Gaza har ført til at en betydelig del av flytrafikken til Israel har stanset opp, men Holland forteller at noen pilegrimer tar flyet til Jordan og kommer så til Israel landeveien.
–Gravhagen kan ta imot rundt 450.000 mennesker i året. Jeg regner med at det blir en gradvis økning av turisttrafikken. Det er bra om vi innen slutten av året ender opp med 50.000 besøkende. Men mye avhenger av hva som skjer på fronten med Hizballah i Libanon.
Pusset opp
Millioner av kristne mener Gravhagen i Jerusalem er området hvor Jesus ble korsfestet, begravd og sto opp igjen påskemorgen for over 2000 år siden.
Nå er store deler av hagen renovert. Holland forteller at når man venter mange mennesker i året, må man sørge for at det er god flyt av menneskene. Den gamle steinplattingen har fått et nytt steinbelagt fortau slik at folk går inn på den ene siden og videre ut til en høyde hvorfra de kan ta bilder uten å stanse strømmen av mennesker.
–Det har før oppussingen vært folk som har falt på de to trappetrinnene som ledet til og fra graven. Dette er nå ordnet med en liten «bro».
Turistene passerer den ene etter den andre «nattverdsalen». Mange pilegrimsgrupper ønsker nattverd i Gravhagen. Det er sterke følelser her, særlig utenfor og i den tomme graven. Karmel så en afrikansk kvinne knele lenge i dypt alvor før hun gikk inn i graven og ut av graven. Det var kanskje livets opplevelse for henne å gå til den grav hun tror Jesus lå og sto opp fra.
Strømmen av mennesker ledes fra graven til Gravhagens ende. Der er det utsikt til en fjellformasjon. På gamle bilder ser man to øyehull i hodeskallen. Det er Golgata eller Hodeskalle-stedet. Noen mener korsene med Jesus og to røvere sto der oppe. Og så ble Jesus lagt i graven like ved. I Gravhagen er det også en gammel cisterne. Et slikt vannreservoar var nødvendig for å vanne hagen hvor Jesus ble lagt. For mange stemmer geografien med Bibelens beskrivelse.
–Så til det klassiske spørsmålet som flere ledere har fått uten å svare helt kategorisk. Er dette stedet hvor Jesus ble korsfestet, begravet og oppsto igjen?
–Det er ett av de mulige stedene. Her får folk en følelse av Den levende Gud. Det er det beste vi kan gi mennesker, sier Holland.
Gud er trofast
–Hvordan har dere fått penger til renoveringen?
–Vi hadde 300.000 besøkende i 2023. Det gav inntekter. Noen donorer har gitt penger. Gud har vært veldig trofast, helt siden vi fikk denne hagen i 1894. Vi ser hvordan Gud har vært med. Det er et mirakel, sier Holland.
Han og kona Anne har nå bestyrt Gravhagen i fem år. Simon Holland er 60 år og vet ikke hvor lenge han blir, han sier kanskje til han fyller 65 år.
I tider fri for vold, terror og krig har turistene stått i kø for å komme inn til møte på påskemorgen. De to første engelskspråklige møtene har vært i sekstiden etter soloppgang og neste gudstjeneste i nitiden. Møtet for skandinavisktalende har normale tider overtatt formiddagen og til slutt finsk møte.
I år blir det kun et engelsktalende møte klokken 06.00 og skandinavisktalende møte klokken 09.00, siden det er langt færre folk.
–Påskens budskap er at døden er ikke slutten. Det er håp. Be for oss at vi må få proklamere evangeliet, sier Simon Holland.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il
VIPPS 508 550
Bankgiro 0530.14.52499