Av Vidar Norberg
(Jerusalem 15.12.2023): Den israelske politikeren Sharren Haskel har sendt et registrert brev til kong Harald. Hun inviterer Norges konge til å se filmen om Hamas-massakre i Israel den 7. oktober. Der ble 1200 ble myrdet, 4800 skadet og 245 kidnappet. Invitasjonen kommer etter at Utenriksdepartementet i Oslo ifølge Dagbladet hindret kong Harald fra å sende kondolanser til Israel.
Den israelske engelskspråklige avisen The Jerusalem Post skriver videre at Haskels onkel bor i Norge og Haskel har besøkt Norge mange ganger.
–Som den norske monark er De spesielt kvalifisert til å forstå dybden i den jødiske arv, tradisjoner og historie. I årtusener har vårt folk kalt dette landet for sitt hjem. Landet har rike tradisjoner og symboler som er avdekket av arkeologer. Det er et testamente over vår utholdende fortid i Israel. Bibelen har vært vår guidende lys gjennom tusener av år og gitt håp under de mørkeste ting i historien, skriver Haskel i brevet til kong Harald.
The Jerusalem Post opplyser videre at Sharren Haskel i brevet til kongen skriver om flere eksempler fra de barbariske forbrytelser som ble begått av Hamas den 7. oktober. Det er historien om 11 måneder gamle tvillinger som i 12 timer ble etterlatt gråtende ved sin mor som var skutt i hodet av en terrorist. Haskel fortalte også om hvordan kvinner ble voldtatt, og om barnehender og føtter som ble hakket av.
–Dette er de handlinger som De ifølge meldingene ble bedt om ikke å fordømme. Mens Deres utenriksdepartement kanskje ser på den nylige massakren som en del av den politiske konflikt, så er Deres rolle som en leder i den vestlige verden å ta et klart standpunkt mot slike grusomheter.
Video for kongen
Haskel er medlem av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset for partiet Nasjonal Union som ledes av Benny Gantz. Hun fortalte til The Jerusalem Post at hun håper hun vil få svar fra kongen, og at hun kan arrangere visning av filmen i Norge eller ta imot ham i Israel.
Den videoen som Haskel vil vise kongen, viser hvordan rundt 3000 Hamas-terrorister stormet fra Gaza og inn i jødiske samfunn den 7. oktober 2023. De myrdet 1200 mennesker og tok 245 gisler. Flere terrorister hadde videokameraer på seg for å dokumentere nedslaktingen av jøder. Grusomhetene ble også fanget opp på kameraer i israelske biler og hjem. Israels forsvar satte sammen en film på 40 minutter hvor folk ble skutt med maskingevær. Det var stier av blod i hjemmene. Et hode ble forsøkt hakket av med jordbruksredskap. Sikkerhetsrom var fylt opp med døde kropper. Brente mennesker. «Allahu akbar», ropte terroristene. KARMEL ISRAEL-NYTT var til stede da dokumentarfilmen ble vist for pressen i Jerusalem.
Dagbladets avsløring
Det var Dagbladet som fikk innsyn i Utenriksdepartementets korrespondanse med hoffsjef Olav Heian-Engdal den 9. oktober, bare to dager etter Hamas’ 7. oktober-massakre.
Dagbladet skrev at UDs tilrådning var at kongen ikke kondolerte i tilknytning til «konflikten mellom Israel og Hamas» i lys av «konfliktens politiske natur».
Videre fortalte Dagbladet at Utenriksdepartementet skrev at tilrådningen var i tråd med «hovedregelen om at kondolanser i tilfeller hvor tap av materielle ødeleggelser forårsaket av menneskelige handlinger med et politisk motiv (f.eks.) terrorhandlinger), går fra regjeringen (stats- eller utenriksminister)».
Men kongen kondolerte etter angrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand i 2019 og angrepet på flyplassen Atatürk i Istanbul i Tyrkia i 2016.
Stanset kongen
–Det er ingen tvil om at UD i dette tilfellet har overstyrt kongen. Israel ble utsatt for sin verste dag i staten Israels historie. Det er normal praksis at det er kongen som uttrykker kondolanser på vegne av Norge, og han ble på diplomatspråk regelrett stoppet fra å uttrykke sine kondolanser i dette tilfellet. Det er temmelig vilt det vi ser og har sett i disse dagene, sa politisk redaktør i Dagbladet Lars Helle.
Han forklarte avgjørelsen skyldtes at Utenriksdepartementet mente at saken var av såpass politisk karakter at det var naturlig at kondolansen kom fra regjeringshold, fra statsministeren eller utenriksministeren. Helle sa imidlertid at det ikke er uvanlig at det er kongen som uttrykker kondolanser etter terrorhandlinger. Han minner også om at kongen sendte kondolanser etter jordskjelv i Marokko og Afghanistan.
Helle mener det er veldig problematisk at Utenriksdepartementet overstyrer kongen i en slik situasjon.
Reaksjoner
Tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide reagerte også på Utenriksdepartemenets oppførsel.
–Jeg synes det er spesielt at Utenriksdepartementet 9. oktober frarådet Kongen å kondolere «i tilknytning til konflikten mellom Israel og Hamas i lys av konfliktens politiske natur». Dette dreide seg jo ikke om «konfliktens politiske natur», men om et brutalt terrorangrep på sivile i Israel, der mer enn 1400 (senere nedjustert til 1200 red. anm.) mennesker ble drept, sa Eriksen Søreide til Dagbladet.
Også Fremskrittspartiets leder kom med klar beskjed.
–To dager etter var det godt kjent for alle at Hamas hadde begått avskyelige terrorhandlinger mot uskyldige sivile israelere, fremstår det som at Slottet blir forsøkt politisk styrt av regjeringen ved Utenriksdepartementet om å avstå fra å kondolere. Jeg er sjokkert. Selvsagt skal kongen ha anledning til å kondolere ved slike forferdelige hendelser. Jeg forventer at utenriksministeren umiddelbart kommer på banen og redegjør for hvorfor regjeringen ved utenriksdepartementet forsøker å politisk styre kondolanser fra kongen, sa Listhaug til Dagbladet.
Ap for Hamas
Da statsminister Jonas Gahr Støre den 11. oktober orienterte Stortinget om situasjonen i Midt-Østen etter Hamas’ angrep, beskrev han angrepet som terror og krigsforbrytelser, men han kalte ikke Hamas for en terrororganisasjon, meldte NRK.
Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug var opprørt over at Støre ikke gikk lenger.
– Terrororganisasjonen Hamas sin nedslakting av tilfeldige ofre i Israel er det verste angrepet på jøder siden holocaust under andre verdenskrig, sa Listhaug ifølge NRK.
Også Høyre-leder Erna Solberg oppfordret til å være tydelig på hva Hamas bør stemples som.
– Helt siden lørdag har Høyre vært tydelig på at Hamas kan karakteriseres som en terrororganisasjon. Jeg mener det er viktig at regjeringen gjør det samme, sa Solberg ifølge NRK.
Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, var tydelig på partiets ståsted i saken:
– Senterpartiet som parti har ikke noe problem med å slå fast at Hamas er en terrororganisasjon, sa Arnstad.
Arnstad uttrykte forståelse for at regjeringen i utgangspunktet valgte å forholde seg til FNs listeføring over terrororganisasjoner.
NRK skrev at det var først i Støres oppsummering, etter alle andres innlegg, at han var tydelig på at Hamas er en terrororganisasjon.
– La meg gjøre det helt klart: En organisasjon som har planlagt, gjennomført og tatt ansvar for slike terrorhandlinger må kunne karakteriseres som en terrororganisasjon. Punktum. Ferdig snakket, sa statsminister Jonas Gahr Støre ifølge NRK.
Støre og Erdogan
– Gahr Støre stemplet i helgen Israels krigføring mot Hamas som brudd på humanitærretten, altså krigens folkerett. Dermed går Støre lenger enn nesten noen annen vestlig statsleder har gjort, skrev Aftenposten den 1. november.
Aftenposten klarte bare å finne én annen statsleder i et NATO-land som går like langt som Støre. Det er Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
Støre står overfor Aftenposten fast på helgens uttalelse.
– Jeg mener partene ikke har gjort nok for å etterleve plikten til å beskytte sivile i henhold til humanitærretten, skrev Støre i en e-post til Aftenposten.
Krigens folkerett krever at de sivile tapene ikke er uforholdsmessig høye sett opp mot de militære fordelene av et angrep.
Han understreker at Hamas’ terrorangrep på Israel var et krystallklart brudd på krigens folkerett.
Samler underskrifter
Israel-organisasjonen «Med Israel for fred» har startet en underskriftskampanje mot Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre på grunn av det MIFF kaller den skammelige måten de behandlet Israel på etter 7. oktober-massakren. Følgende punkter har MIFF listet opp mot Støre og Barth Eide:
• Utenriksdepartementet frarådet kongehuset å kondolere Israel etter massakren.
• Støre måtte presses i flere dager før han kalte Hamas en terrororganisasjon.
• Norge støttet en FN-resolusjon som ikke fordømte Hamas, og som ikke krevde umiddelbar løslatelse av israelske gisler – ulikt Sverige, Danmark og USA.
• Norge øker den økonomiske støtten til tross for at barn og unge fortsatt blir indoktrinert i jødehat i det «palestinske» skolesystemet, og terrorister blir belønnet for jihad mot jøder.
Vi krever endring NÅ og Norge MÅ:
1. stå tydelig på Israels side i forsvarskampen mot de islamistiske terroristene,
2. legge press på Hamas og PA og deres støttespillere i Iran, Syria og Libanon så gislene slippes fri og angrepene deres mot Israels befolkning opphører, og
3. fryse all bistand til de «palestinske» selvstyremyndighetene inntil deres antisemittiske kampanjer i offentlige institusjoner er stanset, og belønningssystemet for terrorisme er endelig avsluttet.
Med Israel for Fred oppfordrer folk til å logge seg inn på nettsiden og signere oppropet.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il
VIPPS 508 550
Bankgiro 0530.14.52499