Den høyt profilerte Israel-kjenneren Harry Wiig Andersen er død, melder Verdinytt.no Han var tidligere formann i Karmel-Instituttet.
Wiig Andersen fikk frem til 2021 i alt 119 turer til Israel. Han har tatt mange turistgrupper med seg til Israel. Som mangeårig rektor på Nordhordland Folkehøgskole på Frekhaug ledet han også skoleturer med 5500 skoleelever til Eretz Israel.
–Jeg tror på landløftene og profetiene
KARMEL ISRAEL-NYTT intervjuet i 2014 Harry Wiig Andersen da han var i Israel og ble hedret av Turistdepartementet for sin store innsats for Israel. I forbindelse med Harry Wiigs Andersens bortgang legges intervjuet nå ut på karmel.net
Av Vidar Norberg
(2014): I mange år har tidligere rektor Harry Wiig Andersen (79) på Nordhordland folkehøgskole på Frekhaug brakt grupper til Israel. Den 9. oktober ble han hyllet i Jerusalem for gruppe nummer hundre. Det var Karmel som tente gnisten.
–I 1975 var det uvanlig med elever som var ferdige med gymnaset, men vi hadde ni stykker. Jeg tenkte at vi måtte gjøre noe litt spesielt for dem. Jeg kontaktet Tjæreborg, og vi betalte 990 kroner for én uke i Jerusalem med hotell.
–En dansk teologistudent skulle guide oss i Gamlebyen. Vi gikk til Betesda-dammen. Han sto og stammet og kom ikke på hva som skjedde med dammen. Da jeg kom tilbake til hotellet og skulle planlegge neste dag, fant jeg ham svært alkoholpåvirket i sengen. Jeg tenkte at dette går ikke.
–Jeg hadde så vidt hørt om Karmel-Instituttet og ringte til Haifa og spurte om de kunne komme og hjelpe oss. Gro Wenske kom i løpet av noen timer med bilen. Alle fikk plass, og hun guidet oss hele den uken i Jerusalem. Det tente meg fullstendig.
Året etter var det Karmels grunnlegger Per Faye-Hansen som guidet elevene.
–Da var vi 16 stykker. Igjen ble det som en brann i meg. Det var starten, forteller tidligere rektor Harry Wiig Andersen på Nordhordland folkehøgskole i Meland kommune utenfor Bergen.
Reisen til Israel
–Hvorfor ville du reise til Israel?
–Jeg var jo en kristen og hadde lest min bibel. Jeg lengtet etter å se dette landet. Jeg hadde aldri vært der. Da så jeg denne muligheten for å reise ned.
Harry Wiig Andersen har også tre somre vært assistent på Sjømannskirken i Haifa i tre uker hver gang.
–Dette var mens jeg hadde ferie som rektor. På den måten ble jeg mer og mer involvert og kom inn i styret for Karmel. Jeg var stadig på Høn på styremøter under ledelse av Faye-Hansen.
Wiig Andersen minnes også at Karmel-Instituttet hadde sitt årsmøte på Nordhordland folkehøyskole.
I 1992 ble han valgt til formann i Karmel.
Profetiene frem
–Du har jo blant annet vært på Bet Norvegia i Jerusalem og snakket om profetiene som oppfylles når jødefolket kommer hjem til Israel. Kan du si litt om hvorfor du tror på profetiene?
–Vi er i den fantastiske situasjon at vår generasjon får oppleve dette som folk har lengtet etter i 2000 år og som profetene sto fast på. Vi ser at jødene kommer hjem fra mange kanter av verden til denne smeltedigelen. Vi ser også hvordan Gud velsigner dette landet på en merkelige måte.
–Jeg var ordfører i 12 år (Senterpartiet), og vi tok imot 12 flyktninger. Vi synes det var svære greier. Men siden så jeg hvordan Israel tok imot folk, ga dem hus, arbeid og språkopplæring.
–Jeg begynte å lese om krigene, ikke minst yom kippur-krigen. Der ser man hvordan Gud grep inn på forunderlig måte. Etter menneskelig målestokk skulle Israel tapt alt sammen. Man ser det også i uavhengighetskrigen i 1948 og seksdagerskrigen i 1967. Derfor sier jeg at vi mennesker spår, men Gud rår.
Står på landløftene
–Hva tenker du om Bibelens landløfter til Israel?
–Jeg står hundre prosent på landløftene. Søndag tar jeg min gruppe med til Samaria. På Elon More skal vi sette oss ned og lese Bibelens løfter som Abraham fikk. Vi skal se hvordan løftene gikk i arv til Isak og Jakob. Løftene ligger fast. Jeg kan ikke forstå at det er teologer som kan fornekte landløftene. De må jo være fullstendig blinde etter mitt syn.
–Så da går du ikke for deling av Jerusalem heller?
–Nei, nei, nei, nei, nei, svarer Wiig Andersen fem ganger.
Bibel & politikk
–Hva sier dine politiske kollegaer og mer sekulære folk når du tar frem dette?
–Det er litt vemodig med politikere som mange ganger sier at «du må ikke komme trekkende med denne gamle boken som heter Bibelen. Den gjelder ikke mer». Det synes jeg er litt tungt.
Harry Wiig Andersen forteller at han ofte er rundt om i Norges land for å holde foredrag om Israel. Men ofte blir han litt skuffet når Bibelen settes til side.
–Det hender jeg sier at nå glemmer vi politikk, og så spør vi «hva sier Bibelen om Israel». De lytter, så får de ordet etter talen og da spør de «hva mener du om Gaza. Burde Israel gå inn i Gaza». Så er vi inne i politikken.
Erstatningsteologi
–Det som jeg er mest redd for i norske kristne kretser, er erstatningsteologien. Den har vi veldig mye av i kirken, men også i bedehusene rundt omkring. Erstatningsteologien går ut på at alle løfter til Israel i Gammeltestamentet var slutt da Jesus kom. Da overtok kirken det hele. Om kristenfolket leser sin bibel, skjønner jeg ikke at det går an å si at løftene til Israel nå er slutt.
–Jeg er ikke i tvil om at Israels rolle i Det nye testamente er enda viktigere enn den er i Det gamle testamentet. De skal jo spille en veldig viktig rolle i endetiden. Vi ser hvordan Gud forbereder dette folket.
Gullmedalje fra kongen
I sin takketale i Jerusalem fortalte Wiig Andersen at han for noen år siden fikk kongens fortjenestemedalje i gull. I brevet fra kongen var det nevnt tre punkter som var årsak til at han fikk gullmedaljen.
–Da jeg var på Slottet i Oslo for å takke kongen, sa jeg at jeg er mest glad for punkt tre. Der står der det «du får denne medaljen fordi du har ført så mye norsk ungdom til Israel».
–I 1980-årene var det mange av folkehøyskole som måtte legge ned fordi de ikke fikk elever, mens vår skole på Frekhaug hadde mange hundre søkere. En journalist fra en av de største avisene kom til Frekhaug. Han spurte om hvorfor Frekhaug har så mange elever når andre skoler må legge ned. Da svarte jeg at i min bibel står det at den som velsigner Israel, skal selv bli velsignet. Han trodde sikkert at nå gikk det rundt for Wiig Andersen, men jeg er ikke i tvil om at Herren sender oss velsignelse fordi vi helt fra 1975 har velsignet Israel, sa Harry Wiig Andersen.
–Hva tror du om folkehøyskolenes fremtid?
–Den tror jeg er stadig oppadgående. Alle har gått videregående skoler. De har gått så mange år at de vil oppleve et annerledes år før de begynner å studere videre eller går ut i arbeidslivet. Jeg har veldig tro på fremtiden.
Takknemlig til Gud
–Den 14. mai 1948 klokken kvart over seks på kvelden lød de kjente ordene fra rabbiner Fishman i synagogen i Tel Aviv: «Israel ble født for noen timer siden velsignet være du, o Gud, vår Herre, du som er Herre over universet, at du har gitt oss muligheten til å leve og å holde ut, slik at vi i denne kveldsstund skal få oppleve denne spesielle dagen». Jeg vil bruke disse ordene og gjøre dem til mine. Takk først og fremst til Gud som har gitt meg mulighet til å oppleve denne dagen her i kveld, sa Wiig Andersen i sin takketale under festen på Dan hotell i Jerusalem.
Hans takk gikk spesielt til Phillip og Berit Meyers i Immanuel Tours. Med takketalen var også tidligere leder John Teigen i Si-Reiser som han har samarbeidet med i mange år. Både Turistdepartementet og Norges ambassade ble nevnt under festen på Dan Jerusalem hotell.
Hyllest fra Israel i 2014
(2014): –Jeg ønsker å gi Harry og Bjørg Wiig Andersen en spesiell ære i forbindelse med deres hundrede gruppetur til Israel. Ikke mange rektorer har vist et så dypt engasjement overfor Israel. Jeg vet at landet har rørt deres sjel og det er i seg selv spesielt, sa visegeneraldirektør Ahuva Zaken i Turistdepartementet i Israel i 2014.
–Vi gleder oss over hvordan gjenfødelsen av det jødiske folk i sine forfedres land har styrket deres tro som kristne. Vi takker dere begge for støtte og forbønner, for de mange studenter som er brakt til landet, og for at dere holder profetiene i live. Jeg er sikker på at deres innsats styrker manges tro, at opplevelsene ble viktige når de så at Bibelen ble levende for dem sa, Zaken.
Profetiene frem
Ahuva Zaken innledet sin tale med en bibeltekst om løvhyttefesten.
–Under festen sukkot (løvhyttefest) er det vår skikk å ønske alle troende mennesker velkommen til Jerusalem. Dette er en av tre årlige valfartsfester når jødene samles i Jerusalem, ikke bare for å minne om Guds omsorg under ørkenvandringen, men også for å se fremover til den lovede messianske tiden når alle nasjoner skal komme opp til Jerusalem. I Sakarias 14, 16 står det:
«Alle de som blir tilbake av alle de hedningefolk som angrep Jerusalem, skal år etter år dra opp for å tilbe Kongen, Herren, hærskarenes Gud, og for å delta i løvhyttefesten.»
–Det er en unik, universal og bibelsk betydning for denne høytiden. Vi holder nå høytiden, ikke bare for å minnes det som var, men også fordi vi er klar over det fremtidige mål som fremdeles er ukjent for oss. På denne måten minner høytiden oss om vår felles fortid, vår nåtid og antyder at det er en fremtidig betydning for alle nasjonene, sa Zaken.
Velkommen Norge
–Nordmenn er høyst velkommen. Vi håper at det neste år vil komme over 15.000 nordmenn til Israel, sa Zaken i 2014.
Hun inviterte nordmenn til å dele Israels teknologi, innovasjon og utvikling. Hun mente at et besøk ville bli en personlig opplevelse for troen og i forholdet til Bibelen og Gud. Zaken håpet at reiser i Israel skal føre til at Bibelen ikke bare blir en bok om tro og lære, men en bok om historie og geografi.
–En reise i Israel er en erfaring som alle nordmenn skulle hatt, minst en gang i livet, spesielt i vintertiden for å komme seg unna den kalde og mørke skandinaviske vinteren. Israel tilbyr et økende antall folk som søker en sunn livsstil, en unik erfaring med masse aktiviteter som turer, løping, sykling og camping. For nordmenn som har flotte daler, praktfulle fjorder, respektinngytende fjell og masse grønt, skulle ørkenen bli en erfaring utenom det vanlige når det er vinter.
–Nå er det deres tur til å oppdage Israels skjønnhet, deres sjanse til å bli inspirert av de hellige steder, av hviskingen fra historie og mirakler, av landskaper som tar pusten, av den historie som landet vil fortelle dere for hvert eneste skritt dere tar, sa Zaken.
Det var også en videohilsen fra turistminister Uzi Landau som takket Harry og Bjørg Wiig Andersen for den kjærlighet og arbeid de har vist med å bringe grupper til Israel i 39 år.
–Takk for at du har vist et sant bilde av Israel, sa Landau.
Jerusalems borgermester Nir Barkat sendte sin skriftlige hilsen til ekteparet Wiig Andersen.
Til Israel med kjærlighet
(2014): Temaet for denne store kvelden er «Til Israel med kjærlighet». Disse få ordene karakteriserer din kjærlighet til dette landet, sa Phillip Meyers i Immanuel Tours som arrangerte festen i 2014.
Meyer siterte fra et intervju med Wiig Andersen i avisen Norge idag hvor han sa at den beste måten å bekjempe jødehat, antisemittisme og holocaustfornektelse er å la folk få en førstehånds opplevelse av Israel, få se sannheten om Israel med sine egne øyne.
–Du har ledet turgrupper fra Norge i nesten 40 år. Din innflytelse, kjærlighet til landet og folket har hatt innflytelse på folk.
–Vi som er her, har en ting felles. Vi er rørt av din trofasthet og engasjement for vårt velbefinnende. Immanuel-familien er blitt velsignet av over 30 års samarbeid. Da jeg startet Immanuel Tours, var du en av de første som samarbeidet med oss. Den gang var det bare to personer i selskapet. Ditt samarbeid gav oss stor støtte. Vi har stor grunn til å takke deg, sa Phillip Meyers.
Blant de mange gratulanter som overrakte gaver, var også Si-Reisers nye daglige leder Aud Kindervåg Halsne.
Det var også en video med mange bilder fra turene til Eretz (landet) Israel.
Norges ambassade takket ekteparet Wiig Andersen i 2014
(2014): –På vegne av Den norske ambassade i Israel er det en fornøyelse for meg å gratulere Harry og Bjørg Wiig Andersen med gruppereise nummer hundre fra Norge til Det hellige land. Det er litt av en bragd, sa presse- og kulturråd Henrik Width i sin hyllest.
Ambassaderåden mente at Wiig Andersens arbeid viser viljestyrke fra de iherdige som ikke gir opp. Width sa at det er få som har gjort mer for å fremme forståelse for Israel i Norge, enn ekteparet.
–Norge og Israel er begge levende demokratier. Våre land har hatt nære forbindelser siden staten Israel ble etablert i 1948. Det er verdt å merke seg at Norge var ett av de første land som anerkjente Israel, sa Width.
–Vårt forhold har blomstret på mange områder. Jeg må nevne vårt pensjonsfond som har investert åtte milliarder sekler i Israel, i selskaper som Teva og israelske obligasjoner. Dette viser at statens regjering tror på Israel og Israels fremtid. Dette er noe man skal huske på.
–På den andre side ser ikke Norge og Israel likt på alle saker. Det er slik det skal være mellom venner. Venner kan være uenige.
Før gallamiddagen sa ambassaderåden at uenighet om tolkningen av folkeretten ikke bør kaste skygger over det lange vennskapet og samarbeidet.
–Norge støtter tostatsløsningen og vil fortsette med det. Men vi tror ikke på boikott eller isolasjon. Norge har alltid vært en advokat for dialog, åpenhet og forståelse. Dette bringer meg tilbake dere, Harry og Bjørg, deres misjon, om jeg kan bruke et religiøst uttrykk, som også vil skape interesse gjennom informasjon, slik at spesielt unge folk kan lære og gjøre seg opp sin egen mening basert på kunnskap, ikke vranglære, rykter og dom fra andre folk.
–Israel er et praktfullt land. Min kone og jeg har vært her i ett år, og dette har vi lært veldig, veldig fort. Folket er en spennende miks av kulturer fra mange ulike hjørner av jorden. Naturen er storslått, maten fantastisk og historien er overveldende. Det er så mange steder å besøke og ting man kan se. Det er steder de fleste av oss har hørt og lest om. Takk være Wiig Andersen har tusenvis av nordmenn fått oppleve dette.
–Takk for at dere bringer våre to land sammen, sa Henrik Width i 2014.