(NEKROLOG): Ida Nudel, en av det forrige århundrets store jødiske heltinner, er død. Skytsengelen, som hun også ble kalt, var med på å felle Sovjetunionens imperium. Det åpnet for at Sions fanger fikk vende hjem til Israel.
–Jeg husker godt damen med det vennlige smil komme inn på mitt kontor i Dagens redaksjon i Sparebankgaten i Bergen en fredag formiddag til et portrettintervju. Lørdagsavisen skulle være ferdig trykket på fredag ettermiddag. Avisen skulle deles ut etter Ida Nudels foredrag i Bergen fredag kveld. Så fort har jeg aldri skrevet et intervju. Hverken før eller siden. Men det var ikke vanskelig å skrive. Nudel hadde klare tanker om verden, Sovjetunionen, Sions fanger og til og med Bibelens profetier. Nudel svarte klart på alle spørsmål. Man trengte kun ta notater og skrive. Hun ble nok litt overrasket over å finne avisen trykket etter foredraget.
Mennesker som møtte Ida Nudel, ble fascinert av denne Sions fange som var innestengt, men kom seg ut av fengsel, fangeleir i Sibir og selve jernteppet, som Sovjetsamveldet en gang ble kalt. Mennesker følte seg kallet for stille opp for jødene når de hørte Ida Nudel.
Da USAs nå avdøde utenriksminister George Shultz en gang ble bedt om å nevne noe stort fra sin tid som utenriksminister under Ronald Reagan, nevnte han løslatelsen av Ida Nudel.
–Av og til skjer det noe som er entydig godt og gir deg en følelse av at i alle fall noe er på rett spor, sa Schultz som førte en vellykket kampanje for Ida Nudel.
Storbritannias statsminister Margareth Thatcher var engasjert. Den berømte skuespillerinnen Jane Fonda stilte opp for Nudel.
–Jeg takker henne for at hun lærte meg at man aldri skal miste motet, sa Fonda.
Liv Ullmann spilte Nudel i den biografiske, italienske filmen «Mosca Addio» (Farvel Moskva) basert på biografien «A Hand in the Darkness» (En hånd i mørket».
Ida Nudel var ikke mer enn 1,5 meter høy.
–Hun var liten av vekst, men hadde en gigantisk ånd. Idas livshistorie, som vekker interesse og beundring over hele verden, er historien om immigrantene og om hele det jødiske folk – lengselen etter Sion, kjærligheten til landet og kampen for å få immigrere til Israel for enhver pris. Selv etter at hun immigrerte, fortsatte hun ufortørnet med sitt virke. I Israel arbeidet hun for at de nye immigranter kunne få utdannelse. Ida Nudel er et eksempel på jødisk heltemot for oss alle. Velsignet være hennes minne, skrev statsminister Naftali Bennett i sitt minneord.
Israels tidligere president Chaim Herzog lot under påskemåltidet en stol stå ledig for denne Sions fange. Israels nåværende president Isaac Herzog husket hvor spent hans far var da han gikk for å hilse Nudel velkommen til Israel.
–Det er viktig å minnes og feire historien til Sions fanger som med sin ånd og modighet endret verden, sa Isaac Herzog etter Nudels død.
Refusenik
Ida Nudel ble født den 27. april 1931 i Novorossijsk i Krasnodar kraj ved Tsemesbukta på nordøstkysten av Svartehavet. Livet var neppe helt enkelt. Hennes far, som var i Den røde armé, ble drept under andre verdenskrig. Ingen vet hvor han ble begravd. Flere av hennes slektninger ble myrdet eller gasset i hjel i dødskjøretøyer av tyske nazister i Ukraina. Hun fortalte at hun som barn led av antisemittisme i Sovjetunionen.
Jødinnen Ida Nudel kunne ikke klare diskrimineringen av jøder i Sovjetunionen. Det Ronald Reagan en gang kalte for det ondes imperium, ville ikke en gang tillate jødene å reise ut av landet.
Ida Nudels mor døde i 1971. Etter det søkte Ida Nudel og hennes søster Elena Friedman, hennes mann og sønn om utreisevisum. Alle unntatt Ida fikk reise. Jernteppets kommunister ville ikke gi slipp på Ida Nudel. De hevdet at hun kjente til statshemmeligheter gjennom sitt arbeide på Moskva-Instituttet for hydrologi og mikrobiologiske synteser. Hun ble senere avskjediget for å ha fornærmet den russiske sjel.
Nudel organiserte sultestreik foran kommunistpartiets hovedkvarter for å hjelpe refusnik Vladimir Markman. I 1978 hengte hun opp en plakat i sitt vindu hvor hun protesterte mot det russiske hemmelige politi KGB. Der sto det: «KGB gi meg visum». KGB svarte med å sende henne til Sibir i fire år. Etter at hun ble løslatt i 1982 fikk hun ikke komme tilbake til Moskva. Hun ble tvunget til Bendery i Moldavia i fem år.
–De år jeg tilbrakte i fangenskap, var de vanskeligste og de vakreste år av mitt liv. Jeg lærte å gå stolt, oppreist som et menneske og som jøde, fortalte Nudel i et intervju.
Ida Nudel sørget for at Sions fengslede fanger fikk alt fra bøker til vitaminer. Hun holdt også kontakt med utlandet på vegne av fangene. I Vesten ble hun kjent som «Engelen for Sions fanger». I Israel var hun av sin generasjons største heltinner.
Eretz Israel
I 1987 slapp Ida Nudel ut av fengslet og fikk reise til Israel, 55 år gammel. Like etter løvhyttefesten (sukkot) og Toraens gledesfest (simchat Tora) kom hun til Israel med et privatfly som ble stilt til hennes disposisjon av den jødiske oljemilliardær Armand Hammer. Hun ble ønsket velkommen av Israels statsminister Yitzhak Shamir og utenriksminister Shimon Peres.
–Jeg visste ikke at jeg ville få en slik fanfare, sa Nudel som vekslet håndtrykk med mennesker hun ikke kjente. Men de kjente henne.
Ida Nudel ble fort engasjert også i Israel. Hun startet arbeidet «Mor til Mor» i Israel hvor det var over 50.000 enslige mødre med rundt hundre tusen barn fra Sovjetunionen. Hun fikk blant annet støtte fra bevegelsen Immigranthjelpen som ble ledet av Hans P. Pedersen i Danmark. Greta Axelsen og Marvel Gulbrandsen i «Dansk-Jødisk Venskab» holdt også god kontakt med Nudel gjennom mange år. Det var ikke bare penger. Danskene samlet også inn musikkinstrumenter i Danmark til byer i Negev-ørkenen.
Ida Nudel var nok skuffet over behandlingen som russiske jøder fikk i Israel ifølge en avis i Tel Aviv.
Hun sto på høyresiden i israelsk politikk. Nudel advarte sterkt mot Ariel Sharons tvangsevakuering av Gaza.
Exodus
Ida Nudel fortalte at myndighetene tidlig på 1980-tallet hevdet at det var mindre enn to millioner jøder i Sovjetunionen. En undersøkelse som Nudel gjorde, viste at 40 prosent av jødene ikke var registrert som jøder. Hun fortalte at jøder ved bestikkelser og kanskje løgner hadde fått en annen nasjonal identitet. Det betød at det var langt flere jøder enn de offisielle tallene tilsa. Nudel påpekte også at det i tillegg var jøder fra blandingsekteskap, og hun regnet med over fire millioner jøder i Sovjetunionen.
Nudel fortalte videre i Dagen-intervjuet om det store exoduset fra Sovjetunionen via Finland som det ikke ble noe av.
–For meg var det en stor skuffelse at det ikke ble noe exodus gjennom Finland. Helt fra 1988 deltok jeg i arbeidet for å få benytte Finland som transittland for jødene på vei fra Sovjetunionen til Israel. Mulighetene for at Finland skulle spille en hovedrolle og bli en hovedvei for jødene, var til stede. Landets kristne befolkning gikk inn for dette med stor iver, ikke minst på grunn av profetiene i Bibelen som sier at jødene skal dra fra et land i nord. Både de kristne i Finland og jeg arbeidet hardt overfor regjeringer for å få benytte Finland som transittland, fortalte Nudel 31. august 1990.
–Hva gikk galt? Ga den finske regjeringen etter for press fra araberne og PLO siden det ikke ble noe exodus gjennom Finland?
–Det er viktig at man kjenner til Ladispoli hvor det ble etablert en leir for jødiske utvandrere. Fra 1987 kom mange jøder til denne leiren. Der var de lenge uten jobb. Noen solgte sine små eiendeler til lokalbefolkningen og jødene ble både deprimert og fikk en knekket ånd av å gå lenge i «flyktningeleiren» mens de ventet på å komme til andre land. Det ble et slags psykologisk trauma, og dette ville ikke den israelske regjeringen skulle skje igjen.
–Den finske regjeringen foreslo at jødene fra Sovjetunionen skulle få en slags flyktningestatus og få muligheter til å reise til andre land. Dette ville kunne skape en slik situasjon som i Ladispoli igjen. Videre krevde den finske regjeringen at jødene som kom via Finland, ikke skulle slå seg ned på israelskadministrert område. Finland brukte et dårlig språk mot oss og snakket til oss som om vi skulle være barn. De presset Israel og kom med krav vi ikke kunne godta.
–Den finske regjeringen satte sine egne interesser først. Det var de kristne alene som arbeidet for at Finland skulle benyttes som transittland, men de kristne er en minoritet i landet. Deres drømmer ble ikke høyt nok prioritert og var ikke viktige nok hos finske politikere. Jeg vet ikke om finnene ble presset utenfra. Men både jeg og finnene er veldig skuffet over at jødene ikke fikk benytte Finland som transittland. Om de hadde fått reise, kunne mange jøder blitt reddet, rent fysisk. Finland ville vært den billigste, raskeste og beste løsning i tillegg til at folket der er meget vennlig innstilt overfor et jøde-exodus, sa Nudel.
Den finske regjeringens fatale beslutning falt i juli 1990. I mai hadde Israels president Chaim Herzog og hans kone Aura vært på statsbesøk i Finland. Mauno Koivisto (Socialdemokraterna) var president, Harri Holkeri (Samlingspartiet) statsminister og Pertti Paasio (Socialdemokraterna) utenriksminister.
–Jeg forutsetter at Israel hindrer at sovjetjøder bosetter seg på okkuperte områder, sa Paasio.
Koivisto sa at jødene må få reise fra Finland til det land de ønsker.
Israel godkjente ikke de finske vilkårene om at russiske jøder ikke skulle få bosette seg i Judea og Samaria. Planen om exodus ble skrinlagt.
Dette var nok en stor skuffelse for kristne i Finland og Norge som sto klar til å hjelpe jødene hjem i en storstilt aksjon som var meget godt forberedt. Inntil nylig var det i Finland kleslager for jødene som skulle komme, men uteble. Det var likevel mange jøder som reiste gjennom Finland i det som til å begynne med var en «ukjent» aksjon. Dagen var blant de første som skrev om dette og møtte jøder som i all stillhet var innkvartert i et finsk hjem mens de ventet på transport til Israel. Dette arbeidet ble i nesten full hemmelighet ledet av den finske politimannen Tapio Lieho.
Andre finner, som Christer Boije af Gennäs, kjørte forsyninger inn til jødene i St. Petersburg da Sovjetunionen falt og grensene ble åpne. Dagen fulgte med. Jeg så også Sovjetunionens store fall fra Philip Hunters Exobus som fraktet jøder i store deler av Ukraina på første etappe til Israel. Dette var et prosjekt støttet av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og leder Leif Wellerop.
Profetiene
–Mange kristne mener at det er Bibelens profetier som oppfylles når jødene vender til Israel. Hvordan ser du på dette?
–Jeg tror at profetiene oppfylles, og det skjer i vår tid. Vi kan se dette, og det er mirakler som vi ikke kan forklare rasjonelt, sa Nudel.
–Israelsfolket har vært spedt og forfulgt. Det er en minoritet som har kommet til nye land, nye skikker og nye språk. Likevel har de klart å beholde sin identitet. Man kan ikke forklare hvorfor jødene har overlevd. Når man ikke forstår det, må man gå til Gud. Jeg har vendt meg til Gud for å få et svar, sa Ida Nudel i intervjuet.
Ida Nudel bodde først i landbrukssamfunnet Karmei Yosef ved foten av Judas fjell. I 2008 flyttet hun til Rehovot for å bo nærmere sin søster.
Nudel døde den 14. september 2021. Hun ble begravd på Hayarkon gravgård i Tel Aviv.
For dem som levde i Ida Nudels tid, vil hun alltid forbli en heltinne, en av dem som banet veien for at Sions fanger fikk vende hjem. En legende fra det mektige sovjetiske kommunistimperiet som falt etter 70 år.
(Kilder: Dagen, Udfordringen, Uusi Suomi, KUUtiset – Kuukauden Uutiset, Jerusalem Post, Radio Kan, Ha’aretz, The New York Times, KARMEL ISRAEL-NYTT)
Vidar Norberg
Saken er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned
Abonner og les mer – 500 kroner i året
e-post: karmelin@netvision.net.il