Manfred Gerstenfeld døde 25. februar 2021 i Jerusalem. Han var en av verdens fremste eksperter på antisemittisme. Han benyttet flere ganger Norge som eksempel.
Gerstenfeld ble født i Wien i 1937. Holocaust tvang familien til å flytte fra Wien til Amsterdam hvor han vokste opp. Familien leide en leilighet i en ugift mors navn. Der gjemte de seg. Motstandsbevegelsen hjalp familien. Leiligheten lå bare en kilometer fra Anne Franks hus. Fra Holland gikk togene med jøder til transittleiren Westerbork. Jøder som ble sedt til Sobibor, ble myrdet ved ankomst. Andre ble sendt til Auschwitz/Birkenau og umiddelbart gasset. De fleste døde under forferdelige forhold i leire, skrev Gerstenfeld i Arutz 7.
Etter seksdagerskrigen i 1967 flyttet Manfred Gerstenfeld og kona Marianne til Israel. Med sin økonomiske utdannelse fikk han arbeid i et konsulentfirma som var deleid av Bank Leumi i Israel.
Det ble kampen mot jødehat som kom til å prege hans liv og ettermæle. Han ble en av verdens fremste eksperter på antisemittisme. I Jerusalem Center for Public Affairs hadde han en viktig talerstol.
Gerstenfeld advarte klart og tydelig mot den nye antisemittisme som er anti-israelisme og som man ser blant annet i nordiske land. Han skrev også boken «Behind the Humanitarian Mask» – Bak den menneskelige masken, De nordiske land, Israel og jødene.
Han brukte flere ganger Norge og den lille jødiske minoriteten som eksempel på antisemittisme. Ikke bare det som en gang var, men også alle tiltak som Norge gjennomførte mot Israel, for eksempel da norske universiteter nektet å la professor Alan Dershowitz tale.
Gerstenfeld advarte ifølge The Jewish Press også om den økende antisemittiske kreft i ideologiske bevegelser som Amnesty International, feministbevegelsen, den homofile bevegelsen, den ekstreme vegan-bevegelsen og atom- og klimabevegelsen.
Gerstenfeld hadde også et varmt hjerte for Norge. I mange år var han en viktig kilde for KARMEL. Regelmessig var det møter på JCPA med foredragsholdere som var interessert i kampen mot antisemittismens vesen. Der var det også veteraner med inngående kjennskap til holocaust. Her ble det hentet mye informasjon både til Bet Norvegias mandagsmøter og artikler i KARMEL. Etter hvert ble han også invitert til Norge, og Norge Idag har utgitt bøker av Gerstenfeld. Han skrev i alt 27 bøker.
Gerstenfeld var det man på jiddish kaller en «mensch». Et menneske med integritet og ære, eller et godt menneske. Flere nordmenn fikk oppleve hans milde vennlighet, kunnskap og hjelp. Manfred Gerstenfeld etterlater seg et tomrom som ingen kan fylle etter ham.
Vidar Norberg
Nekrologen er fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – karmelin@netvision.net.il