Wolfgang Müller, formann JNF-KKL Norge
(KRONIKK): I 2021 kan Jødisk Nasjonalfond se tilbake på 120 år med eventyrlig vekst. 1901 ble organisasjonen grunnlagt på den 5. sionistkongressen i Basel i Sveits. Lenge før staten Israel ble et faktum den 14. mai 1948, så noen visjonære menn nødvendigheten av å forberede landet til å ta imot folket. Området var den gang under ottomansk styre, etter første verdenskrig under Storbritannia.
Det var en spe begynnelse, men organisasjonen har senere vokst seg stor på tross av motgang og store utfordringer. Mange gaver, både store og små, ble samlet inn fra generasjon til generasjon. I mange jødiske hjem sto en blå boks, en bøsse, som ga mulighet til å velsigne HaEretz, landet. Land ble kjøpt, innvandringen tok fart, bosettinger og helt nye byer ble grunnlagt. Folk ble utdannet til fagfolk innen landbruk og skogbruk. Jødene hadde ingen erfaring som bønder eller skogbrukere. Slik kompetanse var veldig viktig for å lykkes. Planteskolene kunne etterhvert levere ungplanter av mange slag. Golani Nursery i Galilea for eksempel produserer over 100 forskjellige planteslag. Israel har et godt klima for mange vekster, og som turist fra Norge er man overrasket over frodigheten mange steder. Organisasjonens arbeid har gitt gode resultater, over 240 millioner trær er blitt plantet i et land nær store ørkenområder, mange vannreservoarer er bygget og flere andre prosjekter er fullført eller påbegynt. Branntårn ble reist og brannvern er en viktig del i forvaltningen av skogene. Skogvoktere og deres medarbeidere har ansvar for rydding, vedlikehold og renhold i sine områder. Elveløp er blitt til parker, mange steder finner vi grillplasser og piknikbord, ofte sammen med lekeplasser. Det er bygget stier for rullestolbrukere, og i de senere år mange mil med sykkelstier. Skoleklasser og andre besøkende kan ta turen innom sentrene med utstillinger og annen informasjon. Alt er tilgjengelig for alle grupper av landets befolkning.
JNF-KKL arbeider for mye mer enn bare treplanting. Men TuBiShvat, trærnes nyttår, er fremdeles en veldig viktig dag for JNF-KKL i årets jødiske kalender!
Hovedkvarteret for organisasjonen i Jerusalem ble reist i 1938, i britenes mandatstid, og bygget brukes fremdeles. Ellers finner vi JNF-KKL-kontorer i over 40 land verden over. JNF-KKL har i Israel ca. 950 medarbeidere i flere avdelinger med mange forskjellige oppgaver.
Å skrive ned hele historien til organisasjonen ville fylle flere bøker. Det finnes mange innslag på hjemmesiden og på YouTube som gir innblikk i mangfoldet av oppgaver og prosjekter. Der presenteres ofte også engasjerte medarbeidere som er eksperter på sitt fagområde. Du vil finne JNF-KKL også på Facebook.
Vi presenterer ny logo for JNF-KKL i anledning jubileet og har oversatt slagordet til norsk: 120 ÅRS VISJON OG HANDLING.
Jeg har vært med i styret ganske lenge og nå som formann for JNF-KKL Norge i over 10 år. Med bakgrunn som gartner og med flere opphold i Israel har jeg et godt utgangspunkt for oppgaven. Fra 1976 til 1977 var jeg som nesten nygift volontør i Karmels Seamen`s Home i Ashdod sammen med kona mi. Senere, på nittitallet, jobbet vi på Bet Norvegia i Jerusalem. Sitrontreet ved inngangsdøren til Bet Norvegia ble plantet av meg høsten 1976.
Tett kontakt med hovedkontoret i Jerusalem er viktig, og vi har også gode forbindelser med kollegaene i våre nordiske naboland. E-mail og internett er uvurderlige redskaper. Her i Norge har vi bare et lite styre som driver arbeidet ulønnet. Vi ønsker å være til velsignelse for folket og landet Israel. Oppgaven er praktisk, men vi ser at profetiene om vann og blomstring i ørkenen går i oppfyllelse.
Nyhetsbrevet sendes ut fire ganger i året til cirka 800 adresser.
En litt morsom episode ønsker jeg å dele her. For noen år siden ble vi kontaktet av en finansrådgiver fra et investmentselskap i Oslo. Det var ikke så enkelt å forklare at vi ikke driver med vanlig innskudd i fond. Vår avkastning er et grønnere miljø i Israel, større trivsel for befolkningen, verdier som ikke kan måles i penger. Jeg kunne sende firmaet en del brosjyrer og et kart over skogene og andre «investeringer» som JNF-KKL står for.
Mange statsledere, mange kjente personer og mange av våre støttespillere har ved et besøk i Israel kunne plante et tre med egne hender. Det er et stort øyeblikk. Faste givere har investert i en lund eller et prosjekt, ofte over tid. Man finner mange norske navn i Yatir-skogen i Negev. Etter eget ønske blir de hedret med plakett på en søyle, noen ganger holdes det en høytidelig seremoni på åpningsdagen. Et eget team sørger for flagg, en liten bevertning, lydanlegg og stoler. En rabbiner er også invitert og bidrar med bønn. En uforglemmelig opplevelse!
«Man skal ikke hvile på sine laurbær», lyder et gammelt ordtak. Med sine 120 år er JNF-KKL ikke trøtt og sliten på grunn av høy alder, tvert imot, Jødisk Nasjonalfond har fremdeles mange oppgaver som venter. Ledelsen i Jerusalem presenterte nylig en ny visjon for landet som peker 20 år fram i tiden, mot året 2040. Fokuset er rettet mot utkantstrøk, mot Galilea og Negev. For eksempel står i programmet at ledelsen vil gi en hjelpende hånd til ungdommer som ønsker bedre utdanning. JNF-KKL deler ut stipend til lovende studenter og gir støtteordninger for høyre utdanning.
I et jubileumsår er det en glede å se tilbake, men gleden blander seg med forventninger i forhold til fremtiden og til generasjoner som skal bære arven videre.