Haag-domstol antisemittisk
Statsminister Binyamin Netanyahu kom i helgen med flengende kritikk av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) som fredag slo fast at Judea, Samaria og Gaza og den østlige delen av Jerusalem er innenfor deres juridiske rekkevidde fordi PLO-myndigheten har sluttet seg til domstolens traktat. Beslutningen baner vei for sjefetterforsker Fatou Bensouda til å åpne for etterforskning av Det israelske forsvaret (IDF) for mulige krigsforbrytelser. –ICC har igjen bevist at de er et politisk organ og ikke en juridisk institusjon, sa statsminister Netanyahu. Han la til at «ICC overser de virkelige krigsforbrytelsene og velger i stedet å gå etter staten Israel, en stat som har et sterkt demokratisk styre som håndhever lov, men som ikke er medlem av ICC». –Når ICC etterforsker Israel for falske krigsforbrytelser, så er dette ren antisemittisme, sa han.
USA støtter
Israel er ikke alene om å ha reagert negativt på ICC-dommen. Det amerikanske utenriksdepartementet sendte ut en formell uttalelse i helgen hvor de gikk imot ICCs dom. –Vi gjorde det klart da palestina-araberne ble med i Roma-statuttene i 2015, at de ikke kvalifiserer som en uavhengig stat og er derfor heller ikke kvalifisert til å få medlemskap som en stat eller delta som en stat i internasjonale organisasjoner, inkludert ICC, het det. Hverken USA eller Israel er med i ICC.
Alvorlig for Israel
ICC-dom kan føre til at de åpner etterforskning og eventuelt tiltaler medlemmer av Det israelske forsvaret for krigsforbrytelser som følge av krigen mellom Israel og Hamas i Gaza i 2014. Fatou Bensouda sa i 2019 at det er god grunn til å åpne en granskning med tanke på krigsforbrytelser mot det israelske militæret. Hun nevnte den gang at også terrorgruppen Hamas kan bli gransket for det samme. Under konflikten ble nesten 2.000 palestina-arabere drept og 60 israelere. Det var Hamas som startet den såkalte Gaza-krigen med Israel ved å kidnappe og myrde tre israelske tenåringer. Krigen varte i sju uker. Fatou Bensouda har tidligere også gitt uttrykk for at hun ønsker å etterforske israelske bosetninger i Judea og Samaria.
USA inn i omstridt råd
Biden-administrasjonen i USA vil trolig kunngjøre denne uken at de vil gå inn i det kontroversielle FNs menneskerettighetsråd igjen, etter at tidligere president Donald Trump trakk USA ut av organisasjonen. USA vil i første omgang gå inn som observatør, og trolig som fullt medlem senere. President Trump takk USA ut av organisasjonen på grunn av dens sterke anti-israelske holdninger. Rådet har som fast post på møteprogrammet å diskutere Israel, og ingen land har blitt fordømt av rådet så mye som Israel.