Har kartlagt hjernens RNA
En israelskledet gruppe forskere har klart å lage et «molekylært kart» av hjernens hukommelsessenter. Ved hjelp av teknologi som har vært brukt andre steder i kroppen med hell, har forskerne klart å zoome inn på RNA- molekyler (bestanddeler på nanoresolusjonsnivå) i hjernen som har viktige oppgaver i produksjon av proteiner og regulering av hvilke gener som slås av og på. Inntil nå har leger måttet ødelegge celler for å hente ut RNA fra hjernen for analyse, og bildet de har klart å danne seg fra prøvene, har vært minimale. Men med ny teknologi kan de nå se RNA i detaljer uten å måtte ta ut celler, og de kan dermed bedre finne frem til medisiner og behandlinger for sykdommer som rammer hjernen, og å se hvorfor behandlinger fungerer for noen, men ikke andre. Fagtidsskriftet Science har publisert forskningen fra Bar Ilan University, Harvard og MIT. Dr. Shahar Alon, som ledet arbeidet, sier at «dette er som å ha et detaljert google-kart av lokaliseringen av gener i hjernen og andre steder, fremfor et lavresolusjonsbilde eller en liste av gener som er der».
Knekker kreftgåten
Forskere ved Tel Aviv University mener å ha funnet selveste akilleshælen i kreftceller, og de håper at nye medisiner kan formuleres til å knekke cellene ved å fokusere medisin og behandling på deres svakheter. Sunne celler har 46 kromosomer fordelt på to sett med 23 hver. Men 90 prosent av kreftsvulster og 75 prosent av blodkrefttilfeller har aneuploide celler, noe som betyr at de har feil antall kromosomer som 45 eller 47. Forskerne fant ut at aneuploide kreftceller er langt mer sensitive til påvirkning enn normale celler, og de tror at nye skreddersydde medisiner kan lages som retter seg inn på de aneuploide cellenes svakheter uten å skade friske celler. Aneuploide celler er svært sensitive til medisin som hindrer eller forsinker separasjon av kromosomer under celledeling. –Vi håper at ved å forstå hvorfor aneuploide celler er forskjellige fra normale celler, og hvordan vi kan oppdage akilleshælen i slike celler, at vi kan finne frem til en måte å selektivt ødelegge kreftceller, sa dr. Uri Ben-David ved universitetet. Forskere fra USA, Tyskland, Nederland og Italia har vært med på forskningen.
Effektiv vaksine
Pfizers koronavaksine, som ble tatt i bruk i Israel nylig, er 92 prosent effektiv, ifølge resultat som nå er kommet inn. Maccabi Healthcare Services har vaksinert 163.000 israelere, og bare 31 av dem ble diagnosert med COVID-19 10 dager etter at de hadde fått vaksinen. Israelere uten vaksinen hadde 11 ganger større sjanse for å få denne diagnosen, og basert på dette og andre komplekse faktorer har de kalkulert at vaksinen er 92 prosent effektiv, sa Maccabis vaksinestatistiker Abat Ekka Zohar til Times of Israel. Pfizer hevdet at vaksinen var 95 prosent effektiv. Det israelske helsedepartementet sier at 317 personer av 715.425 som har fått vaksinen – 0,044 prosent – har fått COVID-19 igjen.