Joe Biden USAs 46. president
Demokraten Joe Biden ble onsdag formiddag innsatt som USAs 46. president. Men det var en dempet feiring av innsettelsen i Washington DC. Militære styrker hadde stengt av byen med kjøretøyer, kontrollposter og høye gjerder med piggtråd. Og all feiring med ball og andre selskap var avlyst. Coronapandemien og «frykt» for sivil uro var årsaken til at militæret ble kalt inn og feiringen kun var å se på fjernsyn. President Biden tok til orde for en forening av unionen som er delt i to etter valget i november i fjor. Jødiske ledere i USA foruten pro-Israel-grupper hilste innsettelsen velkommen, og statsminister Binyamin Netanyahu var tidlig ute med å gratulere Joe Biden, som har vært politiker siden 1972.
Spent på kurs
Det er knyttet spenning til USAs nye politiske kurs, spesielt i Midt-Østen med den nye Biden-administrasjonen. Det er ventet at de vil sette inn ressurser på å dra i gang fredssamtalene mellom Israel og palestina-araberne, og at administrasjonen vil forsøke å inngå en ny atomavtale med Iran, men på andre premisser. Mange av presidentens rådgivere var med å utfordre atomavtalen da Biden var visepresident i 2015. Det vakte stor oppsikt at Twitter-kontoen til USAs ambassadør i Israel ble endret fra å være «U.S. Ambassador to Israel» til «U.S. Ambassador to Israel, the West Bank and Gaza». Dette ble stående i flere timer før den ble endret tilbake. Det er uklart hvem som skiftet tittelen, men kilder i administrasjonen sa at dette ikke reflekterte en amerikansk policyendring.
Ambassade blir værende
USAs ambassade i Jerusalem blir trolig værende slik president Donald Trump beordret den. Tony Blinken, som er Biden-administrasjonens kandidat til utenriksministerjobben, sa under en høring at ambassaden blir værende, og at de ikke vil endre på Jerusalems status. Men Blinken støtter en tostatsløsning mellom Israel og palestina-araberne, men han erkjente at det er lite realistisk å tro på en avtale i nær fremtid. Men Blinken understreket at de vil arbeide for at palestina-araberne får en egen stat.
Benådet Sella
President Donald Trump benådet en rekke personer før han forlot Det hvite hus onsdag. Blant dem var den israelske flyvåpenoffiseren Aviem Sella. Det var Sella som rekrutterte den amerikanske etterretningsanalytikeren Jonathan Pollard på 1980-tallet til å spionere for Israel. Sella kom seg imidlertid ut av USA da Pollard ble arrestert, men ble dømt «in absentia» i 1986 for spionasje. Statsminister Binyamin Netanyahu foruten landets ambassadør til USA, Ron Dermer, og USAs ambassadør til Israel, David Friedman, hadde bedt om benådning, noe president Trump gjorde.