Historiske avtaler undertegnet
Undertegnelsen av «fredsavtaler» mellom Israel og De forente arabiske emirater og Bahrain utenfor Det hvite hus tirsdag markerte en ny æra og var historisk. Slik summerte de fleste israelske og amerikanske medier gårsdagens begivenhet. Det er 26 år siden sist Israel undertegnet en fredsavtale og den gang med Jordan. Undertegnelsen markerer også en geopolitisk endring i regionen, hvor USA har gått i bresjen for å danne en front mot Iran, skriver analytikere i USA om Abraham Accords, som er det formelle navnet på avtalen. –Vi er samlet her for å endre historiens kurs. Etter flere tiår med splittelse og konflikt markerer vi nå en ny morgen for Midt-Østen, sa president Donald Trump.
Erklæringen
Fredserklæringen som ble undertegnet i Washington, inkluderte ingen referanser til den mye omtalte «tostatsløsningen» som har vært fokus for alle forhandlinger og møter i flere tiår. I stedet nevnte dokumentet betydningen av å arbeide for en «rettferdig» slutt på konflikten mellom Israel og palestina-araberne. Både Bahrain og Emiratene har til nå vært blant de araberlandene som har betinget normalisering med en tostatsløsning. Tempelplassen ble heller ikke nevnt. Israel og Emiratene ble enige om å opprette ambassader, og de skal sluttforhandle bilaterale avtaler innenfor finans, luftfart, handel og teknologi for å nevne noen av områdene.
Flere land følger etter
USAs president Donald Trump sa etter seremonien utenfor Det hvite hus i går at 7–9 andre land trolig også vil inngå fred med Israel. Tidligere hadde han antydet 5–6 land. President Trump sa han hadde samtalt med kongen i Saudi-Arabia, og at «normalisering» vil komme på rette tidspunkt. Oman er et annet land som har stilt seg positiv til denne ukens avtaler. Presidenten sa videre at han tror at palestina-araberne også vil bli med på en avtale i fremtiden.
Feiring og protester
Mens mange israelere feiret begivenheten i Washington tirsdag, demonstrerte hundrevis av palestina-arabere ulike steder i selvstyreområdene mot avtalene. Men PLO-myndigheten klarte ikke å mobilisere folkemassene slik de har gjort tidligere. PLO-leder Mahmoud Abbas sa at det blir ingen fred uten at Israels «okkupasjon» opphører, og det blir ingen fred, sikkerhet eller stabilitet i regionen før palestina-araberne oppnår sine mål, sa han. Terrorister i Gaza markerte begivenheten med å skyte tre raketter mot Israel, og en av dem forårsaket mindre skader i Ashdod og skadet seks personer. Terrorgruppen Hamas, som kontrollerer Gaza, fordømte avtalene som ble undertegnet.