Trump la frem “fredsplan”
USAs president Donald Trump la tirsdag frem den mye omtalte «fredsplanen» for Israel og palestina-araberne. Planen har mye til felles med Oslo-avtalen, og mens den åpner for at Israel får kontroll over alle bosetninger og Jordandalen, så åpner den også for en palestina-arabisk stat med den østlige delen av Jerusalem som hovedstad. Israels statsminister Binyamin Netanyahu virket fornøyd med det amerikanske initiativet, mens det for palestina-araberne blir lang vanskeligere å svelge i første omgang. Initiativet skal danne grunnlag for forhandlinger mellom partene med mulige kompromiss, og palestina-araberne skal få fire år på seg til å implementere sin del av den. Klikk her for å lese mere…
Vil annektere områder
Det amerikanske initiativet åpner for at Israel skal kunne annektere alle områdene med bosetninger inkludert Jordandalen. Statsminister Binyamin Netanyahu sa han ville begynne prosessen med anneksjonen allerede kommende søndag i kabinettmøtet. USAs ambassadør til Israel, David Friedman, sa at Israel står fritt til å begynne anneksjonsprosessen umiddelbart.
Vil ikke akseptere plan
USAs tidligere ambassadør til Israel, Dan Shapiro, sa søndag at fremtidige amerikanske administrasjoner ledet av demokratene, neppe vil akseptere eller være bundet av Trump-administrasjonens «fredsplan». Han mener at initiativet er politisk motivert, både for presidenten som er stilt for riksrett og for statsministeren som står overfor nyvalg i mars.
Kategorisk avvist
PLO-myndighetens leder Mahmoud Abbas avviste president Donald Trumps freds initiativ med «1.000 nei». I stedet for å kalle initiativet «århundrets avtale» kalte han den «århundrets slag i ansiktet». Han sa blant annet at de ikke kan akseptere en egen stat uten Jerusalem som hovedstad og at de vil forberede «uspesifiserte» tiltak mot initiativet. Den arabiske liga skal møtes lørdag på et ekstraordinært møte for å diskutere planen.
Jakter på talenter
Bilindustrien er blant de som jakter på israelske talenter for å fylle fremtidige jobber i utviklingen av autonome biler. Amerikanske General Motors og tyske BMW, Intels Mobileye, og Renault-Nissan-Mitsubishi er blant selskapene som deltar på en messe i Tel Aviv hvor de leter etter talenter med slik ekspertise. Israel har relativt mange eksperter på mobil teknologi, og Technion Israel Institute of Technology er en av de store institusjonene som utdanner ettertraktede eksperter på autonome kjøretøyer og relatert teknologi, skriver Algemeiner. Mange av disse jobbene lønnes med 40.000 til 110.000 kroner i måneden.