Likviderte iransk leder
USA likviderte tidlig fredag morgen generalmajor Qasem Soleimani som var leder for Quds Force. Soleimani fløy fra Syria eller Libanon og inn til den internasjonale flyplassen i Baghdad sammen med en håndfull andre nøkkelpersoner fra Iran. Amerikansk etterretning hadde sporet ham opp, og en drone som var over flyplassen skjøt to raketter mot bilen til Soleimani og han og flere andre ble drept momentant, inkludert Aby Mahdi al-Muhandis som var leder for en irans-støttet militsgruppe i Irak.
Amerikansk blod på hendene
Det var president Donald Trump som beordret likvideringen av Qasem Soleimani fredag morgen. President Trump sa at Soleimani hadde amerikansk blod på sine hender og var ansvarlig for drap på flere hundre amerikanske soldater og tusenvis av andre opp igjennom årene. -Dette skulle vært gjort for lenge siden, sa presidenten om likvideringen. Han la til at dette ikke var en opptrapping av konflikten med Iran, men snarere et skritt for å hindre en krig med Iran. President Trump sa at Soleimani og Iran hadde planlagt større dødelige aksjoner mot USA og amerikansk interesser i området, og det var også de som stod bak angrepet på USAs ambassade i Baghdad tidligere i uken.
Soleimani var en nøkkelperson
Likvideringen av Qasem Soleimani er av svært stor betydning for maktforholdene i Midt-Østen. Soleimani er regnet som en av de mektigste lederne i Iran, og det var han som stod bak strategien i å aksjonere mot andre land utenfor Irans grenser. Soleimani skal angivelig ha vært den som sørget for at Syrias Bashar Assad overlevde borgerkrigen da Iran hjalp Syria etter 2011, og Assad var i ferd med å tape borgerkrigen. Soleimani har også vært instrumental i å bygge opp Hizballah i Libanon og Hamas i Gaza, og han skal også ha vært med på aksjonen mot de jødiske målene i Argentina på 1990-tallet.
Lover å hevne likvidering
Irans revolusjonærgarde erkjente fredag at Qasem Soleimani ble drept i Baghdad. Iran lovet samtidig å hevne aksjonen mot amerikanerne og amerikanske mål og interesser. Israel hevet øyeblikkelig sin beredskap, og Saudi Arabia skal ha gjort det samme. Flere europeiske land som Storbritannia, Tyskland og Frankrike gav uttrykk for bekymring over opptrappingen, men Tysklands rikskansler Angela Merkel støttet den amerikanske aksjonen og viste til Soleimanis terrorvelde.