FN utvidet PLO-status
FNs generalforsamling vedtok tirsdag å utvide PLO-myndighetens privilegier. Forsamlingen ga «staten Palestina» «ytterligere midlertidige rettigheter og privilegier» som gjør at de kan lede den største gruppen av utviklingsland i FN. Av de 164 landene som stemte, avstod 15 fra å stemme, mens bare tre, Israel, USA og Australia, stemte mot å la «staten Palestina» lede 77-gruppen, som er gruppen av utviklingsland i FN.
Ledende posisjon
Den såkalte «Group of 77» – G77 – som PLO-myndigheten nå vil lede fra og med 1. januar 2019 og de neste 12 månedene, representerer 134 utviklingsland i FN som ofte opptrer sammen. De representerer 80 prosent av verdens befolkning og tre fjerdedeler av medlemmene i FN. G77 har sitt navn fra de opprinnelige medlemslandene som startet gruppen. Det er høyst uvanlig at en gruppe som PLO-myndigheten som har observatørstatus i FN, får slike privilegier.
Reaksjoner
USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sa at beslutningen om å gi PLO-myndigheten nye privilegier var et feilgrep fordi palestina-araberne ikke er et medlemsland i FN og heller ikke en uavhengig nasjon. Israels viseambassadør til FN, Noa Furman, sa at vedtaket viser «PLO-myndighetens manipulative oppførsel», og at de fikk mere rettigheter enn nødvendig for å lede G77. Tyskland, Nederland og Storbritannia som stemte for, sa at de kun gjorde det for at palestina-araberne skulle kunne lede G77, og var ikke en anerkjennelse av en stat. Fullmakten gjelder i ett år.
Rakett ødela hus
En rakett som ble skutt fra Gaza mot Israel, traff et hus i Beersheba onsdag morgen. Angrepet kom en dag etter at egyptiske meklere startet en ny runde med samtaler med Hamas for å få til en langvarig våpenhvile med Israel. Huset som ble truffet, ble helt ødelagt, men familien som bodde der, kom seg i sikkerhet før raketten traff. Israel gjengjeldte angrepet med et luftangrep, og en terrorist ble drept.
Jøder for Bolsonaro
En stor del av jødene i Brasil vil trolig stemme på den konservative populisten Jair Bolsonaro, som leder på meningsmålingene foran presidentvalget i slutten av denne måneden. The Algemeiner skriver at det jødiske lokalsamfunnet er delt i synet på Bolsonaro, men at mange vil stemme på ham med reservasjoner. Men alternativet – sosialistene – som har regjert fra 2003 til 2016, er ufordøyelig for dem. Bolsonaro har også markert seg som en sterk Israel-venn.
USAs «fredsplan»
Trump-administrasjonens initiativ til «fredsavtale» mellom Israel og palestina-araberne inkluderer en gjenforening av Gaza med PLO-myndigheten. Jason Greenblatt, som er administrasjonens utsending til Midt-Østen, sa at selvstyreområdene og Gaza har vært adskilt i 10 år, ikke bare geografisk, men politisk etter at Hamas tok over kontrollen av Gaza. I initiativet skal alt komme under en myndighet, sa Greenblatt.