USA stenger PLO-kontor
PLO-myndigheten har fått 30 dager på seg til å avvikle sitt representasjonskontor i Washington DC. Trump-administrasjonen begrunnet ordren med at PLO ikke har tatt «skritt i retning av å starte opp direkte og meningsfylte forhandlinger med Israel». Ordren kom fra Det amerikanske utenriksdepartementet og ble bekreftet av president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. -USA støtter en direkte og robust fredsprosess, sa Bolton.
Advart i lang tid
PLO-myndigheten åpnet sitt representasjonskontor i Washington i 1993 som en del av Oslo-avtalen. Kongressen hadde nedlagt forbud mot et slikt kontor i 1987, men gjorde en helomvending seks år senere så lenge PLO forpliktet seg til fredssamtaler med Israel. Kongressen lempet på PLOs restriksjoner i 1997, slik at det var opp til presidenten å se til at de overholdt betingelsene. I 2011 da PLO-myndigheten gikk inn i UNESCO og kunngjorde at de ville søke om fult medlemskap i FN reagerte kongressen og innførte nye restriksjoner. Men, Obama-administrasjonen ville ikke sette hardt mot hardt overfor PLO-myndigheten, til tross for at de brøt kongressens betingelser da de oppfordret Den internasjonale domstolen i Haag til å etterforske Israel og israelere. PLO-myndigheten ble i fjor informert om at representasjonskontoret risikerte å bli stengt på grunn av brudd på kongressens betingelser, og denne uken ble beslutningen fattet av Trump-administrasjonen.
Advarer domstol i Haag
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton advarte i en tale mandag Den internasjonale domstolen i Haag (ICC) mot å forsøke å gå etter Israel, israelere eller amerikanere. Han understreket at USA vil bruke alle midler på å beskytte Israel og USA, inkludert makt, dersom det blir nødvendig. Bolton kalte domstolen «farlig» for USA og sa at den som organisasjon ikke står ansvarlig overfor noen. Den amerikanske beslutningen kom etter at ICJ i fjor høst indikerte de ville innlede en etterforskning av USA for krigsforbrytelser i Afghanistan, og at PLO-myndigheten har bedt ICC om å stille israelske myndigheter for retten. -Domstolen har ønsket hilst medlemskapet til den såkalte staten «Palestina» velkommen, samtidig som de har truet Israel som er en demokratisk nasjon, med etterforskning av dem for å ha forsvart seg mot terror fra Gaza, sa han. USA er ikke medlem av ICC.
Sammen med Israel
Trump-administrasjonen har fattet en rekke policy beslutninger det siste året som har falt i god jord i Israel. De har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, flyttet USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og kuttet overføringene til UNRWA og andre FN-organer på grunn av deres ensidige handlinger mot Israel. I forrige uke gjorde de det også klart at de vil kutte 25 millioner dollar til sykehus i Jerusalem som primært betjener arabere. Administrasjonen har angivelig utarbeidet et initiativ til fredsavtale mellom Israel og palestina-araberne som ennå ikke er lagt frem, og flere medier har meldt at initiativet inneholder store innrømmelser fra Israels side.