BAKRUNN:
Av Vidar Norberg
Ni europeiske land ble enige om å opprette en europeisk intervensjonsstyrke som kan settes inn når det er kriser. Et av de ni landene som har gått inn i denne styrken, er Danmark. Enkelte spør om dette er et forsøk på et ti-statsforbund i det det gamle Romerriket.
–Vi skal i Europa ta enda mere ansvar for vår egen sikkerhet. Jeg er derfor meget tilfreds med at Danmark går med i initiativet, fordi det styrker vår sikkerhetspolitiske profil og gir oss adgang til et forum av likesinnede land, hvor vi kan arbeide for danske interesser og Europas sikkerhet. Det endrer ikke på at NATO og USA fortsatt vil være hjørnesteinen i Danmarks forsvars- og sikkerhetspolitikk, men det er et samarbeid, som skal supplere det økende samarbeidet mellom NATO og EU og samlet bidra til å styrke vår felles sikkerhet, het det i en pressemelding fra Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Fredriksen den 25. juni 2018.
Han deltok på seremonien og underskrev erklæringen i en forlengelse av EUs utenriks- og forsvarsministermøte i Luxembourg.
Det var ifølge nettstedet Politico, Frankrikes president Emmanuel Macron som tok initiativet til intervensjonsstyrken fra en koalisjon på ti nasjoner. På forhånd var det ventet at Frankrike, Storbritannia Tyskland, Italia, Spania, Nederland, Belgia, Portugal, Danmark og Estland ville signere erklæringen for «ti-statsforbundet.» Men Italia eller det gamle Romerrikets sentrum nektet å være med. Dermed ble det et «ni-statsforbund» uten Rom.
Dette er ikke første gang at man har forsøkt seg på å skape et nytt «Romerrike».
Les hele saken i papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT