Advarer selskaper om Iran
Det amerikanske utenriksdepartementet sa denne uken at det er «uklokt» av utenlandske selskaper å forvente seg unntak fra de amerikanske sanksjonene mot Iran. Brian Hook som leder departementets policyplanlegging sa at USA tror press på Iran er kritisk for å nå nasjonale sikkerhetsmål, og at de derfor ikke er ute etter å gi «unntak».
Netanyahu til Moskva
Statsminister Binyamin Netanyahu reiser i neste uke til Moskva hvor han skal møte president Vladimir Putin. Møtet finner sted onsdag 11. juli. De to har hatt periodiske møter hvor de har diskutert regionale saker, og da spesielt Syria. De to hadde sist et møte i Moskva i mai.
Stor flyktningstrøm
FNs sikkerhetsråd skal torsdag holde møte om flyktningsituasjonen i den sørlige dleen av Syria. Det er nå anslått at rundt 300.000 mennesker er drevet på flukt, de fleste mot grensen til Jordan og Israel på Golanhøydene. På syrisk side av Golanhøydene har flyktningene satt opp teltleirer fordi de føler seg tryggest nærmest Israels grense.
Tempelplassen åpen
Statsminister Binyamin Netanyahu kunngjorde tirsdag at han vil heve forbudet mot at parlamentarikere besøker Tempelplassen, tre år etter at forbudet ble innført. I et brev til Knessets leder Yuli Edelstein sier statsministeren at politikerne nå kan besøke plassen en gang hver tredje måned, og ministere kan også besøke den.
Storinvestering
Amerikanske Intel vurderer angivelig å investere hele 9 milliarder dollar i Israel. Det var økonomiminister Eli Cohen som kom med nyheten under en konferanse i Eilat. Intel sa at de ikke har «konkrete» planer om denne investeringen. For to måneder siden bekreftet Intel at de ville bruke 5 milliarder dollar på å oppgradere en fabrikk i Kiryat Gat.
Israeler i FN-komite
Den israelske jusprofessoren Yuval Shany er valgt som ny leder for FNs menneskerettighetskomite, som har til oppgave å se til at medlemslandene i FN etterlever menneskerettighetscharteret. Valget av Shany var enstemmig, og markerer første gang en israeler leder denne komiteen.
Legemangel i Israel
En rapport fra helsemyndighetene som sammenligner Israels helsesystem med OECD-landenes viser at selvmordsraten i Israel er lavere enn i andre industriland. Men diagnoseutstyr henger etter, og legedekningen ligger også etter. I dag er det 3.1 lege per 1.000 innbygger, mot 3.3 per 1.000 i OECD under ett. Østerrike har til sammenligning 5.1 lege per 1.000 innbyggere, mens Sør Korea ligger på sisteplass med 2.3