Historisk ambassadeåpning
Flyttingen og åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem ble feiret klokken 15:30 lokal tid i Israel med over 800 gjester. I tillegg til alle israelske ledere deltok en amerikansk delegasjon på flere hundre personer, inkludert medlemmer av kongressen, en guvernør, og Jared Kushner og kona Ivanka Trump. -For en strålende dag. Husk alltid dette øyeblikket, dette er historie. President Donald Trump, ved å erkjenne historien, har også du skrevet historie, sa statsminister Binyamin Netanyahu under åpningen. President Reuven Rivlin takket den amerikanske presidenten for å ha «holdt sitt løfte» om å flytte ambassaden.
Lang vei
USA var det første landet til å anerkjenne Israel i 1948. Det skjedde klokken 18:11 da president Harry Truman, USAs 33. president, sendte ut en ordre om anerkjennelse. Kongressen vedtok i 1995 å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, men samtlige presidenter benyttet seg av en klausul hver 6. måned om å utsette flyttingen på grunn av nasjonale sikkerhetsmessige hensyn Det til tross for at samtlige lovet å flytte ambassaden. Det var president Donald Trump som i desember i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, og sørget for flyttingen av ambassaden nesten 70 år etter at USA anerkjente jødestaten.
Glimret med sitt fravær
Over 800 gjester overvar seremonien i Jerusalem hvor Ivanka Trump kunngjorde at ambassaden var flyttet og åpnet. Over 40 ambassadører fra ulike land deltok, men europeiske ambassadører boikottet seremonien, inkludert Norge. De fikk følge av demokratene i kongressen i USA. Ingen demokrater var tilstede på åpningen, bare republikanere.
Avventer pass
Nøyaktig hvor alvorlig USA ser på ambassadeflyttingen til Jerusalem vil bli å lese i amerikanske pass. Hittil har alle amerikanere som er født i Jerusalem etter 1948 bare fått oppført byen som fødestedet. Israelske ledere vil be om at USA nå endrer dette til å si «født i Jerusalem, Israel».
Voldelige opptøyer
Det oppstod som ventet voldelige opptøyer på grensen mellom Gaza og Israel mandag. Men i motsetning til tidligere anslag, så deltok «bare 50.000», eller rundt halvparten av det som var forventet. Israel måtte bruke skarp ammunisjon mot terrorister og andre som tok seg over grensen i de voldelige sammenstøtene, og minst 50 arabere ble drept. USA satte en stopper for FNs sikkerhetsråd som forsøkte å vedta opprettelsen av en «uavhengig gransking» av de voldelige sammenstøtene. Israel la skylden for opptøyene og de døde på Hamas, og USA støttet Israel fult ut i dette synet. Det er ventet at sikkerhetsrådet vil holde et ekstraordinært møte om saken tirsdag.