FN stemte mot USA
Det var ikke uventet at majoriteten i FNs generalforsamling torsdag stemte for en ikke-bindende resolusjon som i praksis erklærte at USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad tidligere denne måneden var uten makt og gyldighet. I alt 128 nasjoner, deriblant Norge og de andre nordiske landene, stemte for resolusjonen som i praksis var en korreks til USA, mens ni nasjoner stemte mot, 35 stemte blankt og 21 avstod fra å stemme i det hele tatt.
Ble advart
USAs FN-ambassadør Nikki Haley advarte i forkant av avstemmingen i FNs generalforsamling om at de ville notere seg ned hvilke nasjoner som eventuelt stemte mot USA. Trump-administrasjonen antydet i klartekst at disse nasjonene vil risikere å miste amerikansk bistand. Få land så ut til å ta advarselen på alvor, og bare ni land stemte mot. De var USA, Israel, Togo, Mikronesia, Guatemala, Nauru, Palau, Marshalløyene og Honduras. Nikki Haley sa i etterkant av voteringen at 65 nasjoner nektet å fordømme USA.
Dyr affære
Flere politikere og andre ledere i USA har tatt til orde for å revurdere den amerikanske støtten til FN. FN har 193 medlemsland, men USA betaler mer enn 180 av medlemmene betaler til sammen. USA står for 22 prosent av FNs budsjett. I tillegg betaler de nesten 30 prosent av kostnadene for fredsbevarende styrker, og samlet betaler USA mellom 7 og 8 milliarder dollar i året til FN og organisasjonens ulike organer og prosjekt.
Ut av UNESCO
Statsminister Binyamin Netanyahu beordret landets utsending til FNs UNESCO om å levere inn et brev til UNESCOS leder om at Israel forlater organisasjonen. Den israelske beslutningen kommer etter at USA gjorde det samme i oktober. Bakgrunnen for at Israel og USA forlater UNESCO, er organisasjonens anti-Israel resolusjoner og holdninger. Reglene sier at landenes siste dag er 31. desember året etter at utmeldelsen ble levert inn, slik at USA og Israel trekker seg i desember neste år.
Flere til Jerusalem
Statsminister Binyamin Netanyahu sa i et intervju med amerikanske CNN at flere land vurderer å følge etter i USAs fotspor og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte ambassadene til Jerusalem. Han ville ikke navngi landene for dermed å skape problemer for dem. Lederen for Romanias parlament, Liviu Dragnea sa fredag at landet burde vurdere seriøst å flytte ambassaden til Jerusalem. Tsjekkias president Milos Zeman sa at landet burde flytte sin ambassade til Jerusalem.
USA ut av prosessen
PLO-myndighetens leder Mahmoud Abbas erklærte fredag at USA ikke lenger har noen rolle i «fredsprosessen» mellom palestina-araberne og Israel. I sin juletale tordnet han ut mot president Donald Trump og sa at de verken vil ha USA som megler eller akseptere planer og initiativer fra dem.
Karmel.net oppdateres ikke under julehøytiden med mindre store hendelser finner sted. Vi ønsker alle våre lesere en Velsignet Jul.