FN: Golanhøydene ikke israelsk
FNs sikkerhetsråd sa tirsdag at Golanhøydene ikke tilhører Israel. Det 15 medlemmer store rådet som i motsetning til FNs generalforsamling har mulighet til å sette makt bak et krav, sa at Golanhøydenes status ikke har endret seg etter at Israel tok kontroll over platået i 1967 og at statsminister Binyamin Netanyahus forsikringer nylig om at området for all fremtid vil bli på israelske hender, er «ugyldig og maktesløst» ifølge sikkerhetsrådets roterende president, som for tiden er Kinas ambassadør Liu Jieyi. Israel tok Golanhøydene under krigen med Syria i 1967, og i 1981 annekterte Israel området. FNs uttalelse kom etter at Israel nylig avholdt et kabinettmøte på høydene.
FN er virkelighetsfraværende
Israels ambassadør til FN Danny Danon kritiserte FNs sikkerhetsråd i sterke ordelag etter uttalelsen tirsdag. Han sa at rådet totalt ignorerer virkeligheten i Midt-Østen og poengterte at mens tusenvis av mennesker massakreres i Syria og millioner av andre er drevet på flykt så har sikkerhetsrådet valgt å fokusere på Israel som er det eneste demokratier i Midt-Østen.
Islamske innkaller til krisemøte
Organisasjonen av Islamske samarbeidsland (OIC) har sammenkalt til et krisemøte for å diskutere tiltak etter at Israel nylig gjentok av Golanhøydene for all fremtid vil være på israelske hender. OIC som har 57 medlemsnasjoner mener at Israel med sitt kabinettmøte og statsministerens uttalelser har trappet opp spenningen og foretatt provoserende handlinger.
USA vil øke bistanden
En høytstående kilde i Obama-administrasjonen sa tirsdag ettermiddag at USA er villig til å undertegne en avtale med Israel som vil sikre Israel den største militære pakken som USA har gitt til noe land til nå. Uttalelsen kom etter at 83 senatorer skrev et brev til administrasjonen og ba om dette i lys av de mange truslene jødestaten står overfor. Israel mottar i dag 3 milliarder dollar i året i militær bistand, og denne avtalen utløper i 2018.
EU nærmere israelsk gass
EU bevilget denne uken 2 millioner Euro til Kypros for å studere mulighetene for å bygge en gassrørledning fra det østlige Middelhavet til Europa. Det betyr at israelsk og kypriotisk gass kan forsyne kontinentet i fremtiden. EU får i dag over en tredjedel av sin gass fra Russland og ønsker å bli mindre avhengig av landet for sitt gassbehov. Russland er naturlignok imot en slik rørledning.