Da palestina-araberne med PLO-leder Yassir Arafat i spissen lanserte den første intifadaen (1987-1992) mot Israel, ble de utallige angrepene mot jødene møtt med et «gjesp» fra Europa og til dels Amerikas side. Det samme skjedde under den andre intifadaen (2000-2008). Men fordømmelsene mot Israel lot ikke vente på seg. De kom fra enkeltland, EU og FN, i form av resolusjoner, uttalelser og vedtak. Ingen gadd bruke tid og krefter på å sette seg inn i det israelske hverdagsbildet, hvor palestina-arabere angrep sivile så vel som militære.
Situasjonen er nå blitt en ganske annen. Israel bygde et sikkerhetsgjerde som skjermet landet fra de palestina-arabiske selvstyreområdene og terroren mer eller mindre opphørte inntil i høst. Den typen terror som nå brukes er enkeltindivider som bor eller har adgang til å ferdes fritt i Israel og de bruker anledningen til å angripe jødene.
Statsminister Binyamin Netanyahu forsikret midt i desember at Israel vil få bukt med denne terroren også, og sannsynligvis har han rett. Europeiske ledere er ikke like sikker i sin sak. For den islamske terroren som rammet jødene og som ble møtt med et gjesp i flere tiår, har nå kommet hjem til europeerne så vel som amerikanerne. I Paris, Brussel, London og Stockholm meldes det om terrorhandlinger, utført av immigranter/asylsøkere eller andre som kommer inn som «flyktninger». Fellesnevneren er ofte islam. Dette har ført til en utrolig rask fremvekst av nasjonalistiske partier og organisasjoner i Europa.
Situasjonen er ikke stort forskjellig i USA. Etter 11. september 2001 hvor islamske terrorister drepte nær 3,000 mennesker, har USA riktignok vært spart for de store terroraksjonene, men de mange små begynner nå å tegne et dystert bilde. Felles for mange av dem, spesielt når antall muslimer i USA tas i betraktning, er at mange er utført av islamister.
Et radikalt muslimsk ektepar massakrerte 14 på et sosialsenter i San Bernardino nå i desember. I Chattanooga i Tennessee ble fire marinesoldater massakrert og flere andre skadet av en radikal muslim i sommer. Ved militærbasen Fort Hood i Texas massakrerte den islamske majoren Nidal Hassan 13 medsoldater og skadet over 30 andre i 2009. I Oklahoma halshugde en tidligere ansatt ved et distribusjonssenter en kvinnelig ansatt og dolket en annen. Også han var muslim. Og det finnes mange flere eksempler. Isolert sett er de tragedier, men alt for mange av dem har også en islamsk komponent i seg.
Dessverre har den terroren som ble tolerert av vesten så lenge den var i Israel, nå spredd seg til våre breddegrader.