Den delen av verden som er fri, markerte 27. januar 2015 Den internasjonale Holocaustdagen til minne om de over 6 millioner jøder som ble systematisk utryddet av Nazi-Tyskland under Den andre verdenskrig.
I løpet av de siste sju tiårene har Tyskland og Europa vist sin avsky over det som hendte jødene under krigen, ofte etterfulgt av ordene «aldri igjen». Men mye tyder på at 70-årsmarkeringen også er slutten på epoken da Europa følte skam over det de påførte jødene. For det siste året har antisemittismen vist sitt sanne ansikt i flere europeiske land, og skammen og sorgen over det som hendte for over 70 år siden ser ut til å være ved veis ende.
Det er igjen allment akseptert å være mot jødene i dag. Frankrike er et av de farligste landene å være jøde i. Mange grundige spørreundersøkelser blant jøder i Europa viser at et flertall av dem ikke tror de har noen fremtid på kontinentet, derav konklusjonen om at skammen og sorgen over det som rammet 6 millioner jøder, bare fordi de var jøder, trolig er kommet til veis ende. Det er ikke uvanlig å høre at noen fornekter Holocaust i vår tid; ikke bare i Iran, men også i Europa. Og dette er trolig en pekepinn på hva som kommer. Den amerikanske evangelisten Franklin Graha, sønn av den kjente evangelisten Billy Graham, sa i forbindelse med Holocaustdagen at det som skjedde for over 70 år siden burde tjene som en påminnelse om hva som kan skje når verden unnlater å reagere mot ekstremistiske ideologier.
På lang sikt er det vel liten tvil om at Europa vil bli jødefritt og at de fleste reiser til Israel. Det er dessverre ikke noe aksiom i at de finner trygghet og sikkerhet der heller. Det Adolf Hitler og Tyskland påførte jødene under Den andre verdenskrig har det islamske regimet i Iran gjentatte ganger tatt til orde for å fullføre i vår tid. Mens det tok fem år å utrydde 6 millioner jøder, kan et Iran med atomvåpen klare det samme på under en dag, dersom de slipper uhindret til.
Av Knut-Einar Norberg i USA