Den konstante flommen av nyheter som beskriver omveltningene i Midt-Østen er så stor at det kanskje ikke er så rart at meningmann ikke lenger klarer å følge med. Men vi står overfor et Midt-Østen som er inne i det som er betegnet som en dødsspiral.
Nyheten om at regimet i Yemen falt denne uken er i seg selv en meget alvorlig hendelse. Yemen er også base for flere radikale islamske terrorgrupper deriblant Al Qaida. Regimet som falt var en alliert av USA, og var lenge holdt frem av USAs president Barack Hussein Obama som et eksempel på at hans policy hadde lyktes. Men slik ble det ikke. Denne uken falt regimet og det er kaos i landet, og Iran ser ut til å være den som tjener på kaoset fordi de støtter fraksjonen som nå er i ferd med å ta over styringen av hovedstaden.
I flere år har Pentagon advart om at Iran er i ferd med å bygge interkontinentale ballistiske raketter. På hverdagsspråk kan dette oversettes med «raketter med stridshoder som kan krysse ett eller flere kontinent». Denne uken brakte den israelske fjernsynsstasjoner satellittbilder som viste en slik rakett som er 27 meter lang og som nå er satt opp på en base utenfor Teheran. Selvsagt kan denne raketten tenkes brukt til å sende satellitter til verdensrommet eller annen vitenskapelig bruk, men ut fra det regimet har sagt tidligere, så er sikrest å frykte det verste, nemlig at det er til militært bruk. Dette sammen med landets intense arbeid for å skaffe seg atomvåpen er et ubehagelig scenario.
Statsminister Binyamin Netanyahu har lenge advart vesten og USA om at disse langtrekkende rakettene ikke er tenkt brukt mot Israel. «Iran har raketter som kan nå Israel. Disse rakettene er rettet mot Europa og USA» påpekte han.
Det er kaos i Syria også. Vinteren 2013 gjorde president Obama det klart at regimet til diktator Bashar Assad måtte gå slik at islamistene (ISIS) ikke skulle klare å komme til makten. Assad er fremdeles i Syria og har ingen planer om å fjerne seg selv, akkurat som USA ikke har planer om å fjerne ham heller. Morderiske ISIS kontrollerer deler av Syria og Irak. I Libanon hersker Hizballah, i Irak er det kaos etter at Obama trakk ut alle amerikanske styrker, mens situasjonen er foreløpig stabil i Saudi Arabia etter at kong Abdullah gikk bort 23. januar, 2015.
Det er kaos i Midt-Østen med unntak av i Israel.
Av Knut-Einar Norberg i USA