Krise mellom USA og Israel
Det amerikanske bladet The Atlantic melder at forholdet mellom Obama-administrasjonen og statsminister Binyamin Netanyahus regjering er inne i en stor krise. Høytstående amerikanske ledere skal ha referert til Netanyahu som «chicken shit» (hønse-avføring, en nedverdigende terminologi, red. anm.) og beskyldt ham for å være ute etter å bevare sin egen posisjon og å nekte å forhandle fred med palestina-araberne. Jeffrey Goldberg, som har skrevet artikkelen, hevder at forholdet mellom de politiske lederne i de to landene aldri har vært verre.
Gikk rundt presidenten
Obama-administrasjonens største frustrasjon rundt Binyamin Netanyahu skal være at Israel under hans ledelse har valgt å gå rundt den amerikanske presidenten og i stedet gå direkte til kongressen som er Israel-vennlig og den amerikanske opinionen. Kilder i administrasjonen hevder at Netanyahu ikke kommer til å aksjonere mot Irans atomanlegg fordi de klarte å presse ham til å la vær i flere år og at det nå er for sent for Israel til å aksjonere. Netanyahu skal ha gjort det klart at dersom USA inngår en avtale med Iran som Israel ikke kan leve med, vil han gå direkte til kongressen og det amerikanske folk. Administrasjonen på sin side har truet med å slutte å beskytte Israel i FN.
Kritikk av byggeplaner
Ikke uventet kom det massiv kritikk denne uken av Israels planer om bygging av over 1,000 nye boliger i Jerusalem foruten veianlegg i Judea og Samaria. Det amerikanske utenriksdepartementet sa at israelske byggeaktiviteter over «Den grønne linjen» var «inkompatibelt med Israels ønske om å leve i et fredelig samfunn». Statsminister Binyamin Netanyahu avviste kritikken og sa at kritikken skader muligheten for fred. Han sa at kritikken og ikke byggingen skjøv freden lenger unna, og ingen kritiserer palestina-arabisk oppvigling i Israel.
Økt oppslutning om krig
Palestina-araberne støtter Hamas som aldri før, ifølge en meningsmåling utført etter krigen i Gaza i sommer. Etter krigen har støtten til Hamas økt fra 17 prosent til 26 prosent, mens støtten til Fatah har gått ned fra 42 prosent til 35 prosent. Hele 57 prosent av palestina-araberne mener at Hamas kom seirende ut av krigen i sommer.