Klokken 08.00 Fredag 1. august 2014 var alt klart for en våpenhvile i Gaza. Israel hadde gått med på å innstille sine aksjoner mot Hamas, og sistnevnte terrorgruppe det samme etter oppfordring fra FN og USAs utenriksminister John F. Kerry.
Halvannen time senere lanserte Hamas et terrorangrep fra en av sine mange tunneler i Rafah. En terrorist sprengte seg selv i luften og skadet flere israelske tropper, og i kaoset som oppstod ble en israelsk soldat meldt savnet, trolig kidnappet. Samtidig åpnet Hamas annen ild mot Israel.
Norges utenriksminister Børge Brende, som tidligere i år la skylden på Israel for at fredssamtalene mellom Israel og palestina-araberne havarerte, sa i en samtale med NTB at han oppfordret partene på det sterkeste til å respektere våpenhvilen. Det betyr at begge partene er like skyldige for at den opphørte. Han la til at partene ikke må la brudd på avtalen stoppe samtalene om en mer varig løsning på konflikten, og foreslo politiske samtaler med en tostatsløsning og en slutt på okkupasjonen. Det er oppskriften på en varig løsning på konflikten.
Det er på sin plass å informere Brende om at Hamas i sitt charter tar til orde for å utslette Israel. Dersom Israel skulle forhandle med Hamas slik Brende foreslår, hva er da utfallet? Hvordan skal et kompromiss se ut når Hamas ønsker å utslette jødene? Betyr det at Israel skal være fornøyd om Hamas i et kompromiss sier at de ikke vil utslette Israel i dag, men kanskje i neste uke eller om ti år? I praksis kan man ikke inngå kompromiss eller forhandlinger med slikt.
Det er ikke å forlange for mye at Brende skiller mellom Israel og Hamas og ikke skjærer begge over en kam. Hamas er til tross for hva den norske regjeringen mener, en terrororganisasjon som har begått utallige brudd på internasjonal lov. Men det ser ikke Brende ut til å ha fått med seg, med mindre NTB har sensurert bort dette.
Av Knut-Einar Norberg i USA