Det skorter ikke på «vise» menn som kommer med det ene utspillet etter det andre for fred mellom Israel og Hamas. For det er lett å legge planer og komme med ideer og initiativ når man sitter tusenvis av kilometer unna krigssonen og ikke risikerer noe hverken økonomisk eller fysisk dersom de tar feil. Da kan man som tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fremme krav som «stans volden» og si at «dette er meningsløst» og at det ikke finnes en militær løsning på konflikten. Eller som USAs førstedame Michele Obama, bruke «hashtag» på Twitter for å få islamske terrorister til å løslate 290 kristne skolejenter de kidnappet i Afrika.
I praksis er slikt meningsløst. En «hashtag» som er et stikkord som brukes i sosiale medier for å trekke til seg horder av lesere kan sikkert få de som bruker dem til å føle at de har gjort noe. Men i virkelighetens hverdag har slike utspill liten eller ingen betydning for de som lider.
Hamas krig mot Israel har ikke noe med blokaden av Gaza å gjøre. Hamas sier i klartekst at «Israel må elimineres». I terrorgruppens charter, paragraf 28 står det uttrykkelig at «Israels og jødenes eksistens er imot Islam og muslimene» og at de må drives bort. Sionismen er deres fiende, og Hamas er Islams soldater mot alle de som ikke vil at Islam skal styre samfunnet.
Spørsmålet er da om Israel kan sitte ved forhandlingsbordet med Hamas og forhandle om varig fred, med en organisasjon som har som mål å utslette jødestaten?
Det ble reist mye kritikk av Israel da de bombet Iraks Osirak atomreaktor i 1981 som Frankrike bygget for Saddam Hussein. Israel fryktet at anlegget – til tross for forsikringer om det motsatte fra franskmennene – skulle brukes til å produsere atomvåpen. FN vedtok en håndfull av fordømmelser av Israel før støvet hadde lagt seg rundt det ødelagte atomanlegget. Ti år senere, da USAs forsvarsminister Dick Cheney besøkte Israel og sjefen for det israelske flyvåpenet, hadde han med seg et satellittbilde av den ødelagte reaktoren med følgende håndskrevet notat under: «Til general David Ivry, med stor takk og takknemlighet for arbeidet med Iraks atomprogram i 1981, som gjorde jobben vår under Desert Storm langt enklere».
For varig fred er der ingenting å forhandle om for Israel. En våpenhvile betyr bare pusterom fro Hamas, som uten tvil vil fortsette sin kamp for å utslette jødestaten og jødene, slik de selv sier i sitt charter.
Av Knut-Einar Norberg i USA