Nekter å anerkjenne jødisk stat
PLO-leder Mahmoud Abbas sa i et intervju med The New York Times mandag at ikke kommer til å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Dette er et av kravene Israel har stilt for å gå med på en «fredsavtale» med palestina-araberne. Abbas sa videre at han var villig til å la Israel få ha styrker i en overgangsperiode på fem år i en fremtidig PLO-stat men etter det ville de måtte vike for en NATO styrke. –Abbas sa at han ikke vil anerkjenne jødestaten. Uttalelsen kommer samtidig som han vet at det ikke vil bli noen sluttavtale uten en slik anerkjennelse, sa Netanyahu.
Tidsfrist for fredssamtaler utsettes
Den amerikanske tidsfristen på ni måneder for å få ferdig en sluttavtale mellom Israel og palestina-araberne går ut den 29. april i vår. Men allerede nå sier Obama-administrasjonen at denne datoen er «bevegelig» og at forhandlingene trolig vil ta mer tid enn først planlagt. Et av de største hindrene for en avtale skal være at PLOs Mahmoud Abbas ikke er villig til å anerkjenne Israel som en jødisk stat.
Jordan frykter for fremtiden
Israels nabo i øst, Jordan, støtter PLO-myndigheten når de sier at de ikke vil anerkjenne Israel som en jødisk stat. Landets utenriksminister Nasser Judeh sa i et møte med medlemmer av parlamentet søndag at Jordan har hatt en posisjon i lang tid som sammenfaller med den til palestina-araberne og de akter ikke å endre på dette. Myndighetene og monarkiets motivasjon i å styrke PLO-myndigheten er at de ikke vil risikere å ende opp som en palestina-arabisk stat. Tre fjerdedeler av landarealet i Jordan hører inn under mandatområdet Palestina, og rundt 70 prosent av innbyggerne i landet er palestina-arabere. Jordan frykter at dersom Israel blir erklært en jødisk stat så kan palestina-araberne bli deportert øst av Jordanelven og inn til Jordan, og monarkiet blir dermed et de facto «Palestina». Myndighetene er snar med å slå ned på de som argumenterer med at Jordan er en palestina-arabisk stat, og de siste årene tatt statsborgerskapet fra flere tusen palestina-arabere.
Flere rakettangrep i januar
Årets første måned så en økning på 300 prosent i antall rakettangrep fra Gaza mot Israel sammenlignet med gjennomsnittet i 2013. Angrepene ble utført av små ytterliggående grupper, men kom som følge av at Hamas har trukket tilbake sine styrker fra grenseområdene og som hindret små grupper i å lansere raketter.