Atomavtale med Iran møtt med skepsis
Kunngjøringen lørdag kveld om en midlertidig atomavtale med Iran ble møtt med stor skepsis flere steder i verden. Israel betegnet det USA kalte for en historisk avtale som et «historisk feilgrep», mens kongressen i USA og ledere i flere arabiske land reagerte med skepsis. Avtalen som gjelder for seks måneder innebærer at Iran ikke anriker uran over et bestemt nivå, åpner to anlegg for inspeksjoner mot at de i første omgang får tilgang til 7 milliarder dollar i frosne midler. Den iranske økonomien er så skjør på grunn av sanksjonene at den er i ferd med å knekke sammen. Denne lettelsen vil gi Iran pusterom.
Forsikret Israel om forsvar
USAs president Barack Hussein Obama hadde søndag kveld en telefonsamtale med statsminister Binyamin Netanyahu hvor han igjen forsikret den israelske lederen om at USA har forpliktet seg til å ivareta Israels nasjonale sikkerhet. Obama la til at USA ikke ville tillate at Iran skaffer seg atomvåpen og forsikret Israel om at de vil bli konferert under fremtidige forhandlinger med Iran over en endelig avtale om landets atomprogram.
I harnisk over USA
Statsminister Binyamin Netanyahu skal ha vært i harnisk over president Barack Hussein Obamas atomavtale med Iran. Nyhetsbyrået AP hevder at forhandlingene mellom administrasjonen og Iran begynte for ett år siden under det forrige regimet i landet og har fortsatt i hemmelighet til i høst. Netanyahu frykter at avtalen vil svekke sanksjonene, og at Israels militære opsjon er satt ut av spill inntil videre. En av arkitektene bak avtalen sa til New York times at han mente at avtalen med lettelse rundt sanksjonene vil erodere over tid.
Araberlandene tause om avtale
De arabiske landene i og rundt Den persiske golf har forholdt seg tause om atomavtalen med Iran. Saudi Arabia har gått i bresjen overfor USA med krav om at Iran hindres i å sluttføre sitt atomprogram. De fleste landene frykter at avtalen vil føre til et balanseskifte i regionen i favør av Iran, som har et enormt reservoar av olje og gass. I Israel er det også frykt for at Irans støtte til PLO-myndigheten igjen vil føre til bredere opptøyer og uro.