Israel klargjør frigivelse av 26 terrorister
Det israelske fengselsvesenet kunngjorde søndag navnet på 26 palestina-arabere som skal løslates fra fengsel som en håndsutrekning til PLO-myndigheten for å gjenoppta «fredsforhandlingene». Dette er den andre puljen på dømte fanger som settes fri, og samtlige er dømt for drap av jøder før Oslo-avtalen ble inngått. I alt skal 104 dømte terrorister løslates. Blant de 26 er Massoud Issa Rajib Amer som i 1993 ble drømt for et brutalt drap på Ian Feinberg, som ble hakket i hjel.
AIPAC et hinder for fred
Den tidligere britiske utenriksministeren Jack Straw sa i et møte i underhuset i forrige uke at den amerikanske pro-Israel lobbygruppen AIPAC er det største hinderet for fred mellom Israel og palestina-araberne. AIPAC som står for American Israel Political Action Committee har «ubegrenset» med penger og finansierer og presser amerikanske politikere. Han kritiserte også Tyskland som han mente var «besatt» av å forsvare Israel. Straw tjenestegjorde under Tony Blair og det britiske Arbeiderpartiet.
Israel tilbake i UNHRC
Etter halvannet år har israelske myndigheter besluttet å oppheve sin boikott av anti-Israel organet FNs menneskerettighetsråd. Statsminister Binyamin Netanyahu har gitt diplomater ordre om å delta på møter til rådet, som er kjent for sine hatske ensidige utfall mot Israel. Den eneste faste dagsordenen på rådets møte er punkt 7 som er Israels «diskriminering» av palestina-araberne. Den israelske deltakelsen nå gjør imidlertid ikke at Israel ser på rådet som balansert.
Tyskland var pådriver
Det var Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle som var pådriver for å få Israel til å delta på møter i FNs menneskerettighetsråd. Tyskland truet med diplomatiske konsekvenser dersom Israel ikke deltok på rådet «periodisk revy». Det var i januar i år at Israel ble det første landet i FN som boikottet disse møtene som er obligatorisk for medlemmer. Tyskland hevdet at dette førte til at Israel mistet ytterligere støtte i FN.