Obama ber kongressen om støtte
USAs president Barack Hussein Obama sa i helgen at han vil be kongressen om tillatelse til å bruke makt mot Syria. Uttalelsen kom etter at han antydet at han var klar til å bruke militær makt mot regimet til Bashar Assad, som angivelig brukte kjemiske våpen mot opposisjonen for to uker siden. Men ved å delegere beslutningen til kongressen, kan han også fraskrive seg ansvaret for utfallet.
Uenige om maktbruk
President Barack Hussein Obama sa da han tok fingeren av avtrekkeren i helgen at han har full rett til å lansere militære aksjoner mot Syria, selv om han delegerte ansvaret til kongressen. Men kongressen på sin side viser til grunnloven hvor det står i klartekst at det er kun de som kan erklære krig mot et annet land. Det er uklart om det er flertall i kongressen for en militær aksjon mot Syria. I tillegg til manglende støtte på hjemmebane har villige alliansepartnere som England og Frankrike også satt på bremsene for en deltakelse i aksjonen.
Assad vant første runde
Regimet i Syria er uten tvil vinneren i kampen med USA i denne omgang. Fra å ha krevd diktator Bashar Assads avgang og til å ha trukket en rød linje i sanden som er krysset flere ganger det siste året med kjemiske våpen, har krigstruslene fra Barack Hussein Obama nå blitt eksponert, og det var til nå, bare tomt snakk. Syrias statskontrollerte medier betegnet helgens tale fra Obama som en «historisk amerikansk tilbaketrekning».
Arabisk liga ber FN gripe inn
Utenriksministrene i Den arabiske liga oppfordret i går kveld til FN-sanksjonert handling mot Syria og bruken av kjemiske våpen. Men få av araberlandene er villige til å bruke militær makt for å straffe og stanse fremtidig bruk av kjemiske våpen i Syria. Saudi Arabia har bedt ligaen støtte militær intervensjon i Syria, men Egypt, Irak, Libanon, Tunisia og Alger har stemt nei til dette.
Tvil om besluttsomhet overfor Iran
Den amerikanske vaklingen overfor Syria har i det stille fått observatører i Israel og USA til å stille spørsmål om USAs forsikring om å ikke tillate et Iran med atomvåpen er verdt noe. Obama-administrasjonen har tidligere gjort det klart at et Iran med atomvåpen er «uakseptabelt», og forsikringer som er gitt til Israel om at de ikke vil tillate et Iran med slike våpen, er kan hende ikke verdt mye, og vil føre til at Israel må selv ta seg av trusselen.