USAs president Barack Hussein Obama og Israels statsminister Binyamin Netanyahu fremstod som bestevenner og partnere i en ustabil og usikker region på pressekonferansen i Jerusalem 20. mars 2013. Glemt var fire år med uenighet, irettesettelser og beskyldninger mot hverandre. Dette var en sjarmoffensiv av de sjeldne, lyder det fra flere observatører i USA og Israel. Og de to statslederne har tilsynelatende begynt et nytt kapittel etter å ha vunnet hver sin nye termin det siste halvåret.
De to statslederne var på fornavn med hverandre, de var enige i nesten alt. Stans i nybyggingen, deling av Jerusalem, bosetninger og Palestina, – tidligere kilde til stor uenighet mellom Israel og Obama-administrasjonen, glimret med sitt fravær. Obama hadde til og med lært seg hebraisk for anledningen: «Tov lihiyot shuv ba’aretz» som betyr «det er godt å være tilbake i Israel» sa han da han landet i Tel Aviv.
I sin Kairo-tale i 2009 antydet han at Israels rett til å eksistere hadde sitt grunnlag i Holocaust. På dette besøket understreket han at det jødiske folket bodde i Israel for over 3,000 år siden, tok seg av landet og ba til Gud «her». –Etter århundrer i eksil og under forfølgelse som savner sidestykke i menneskets historie, ble Israel grunnlagt og født på nytt, og dette er en forløsning som det ikke finnes maken til i historien, sa Obama.
Slike ord varmet godt, selv hos de meste konservative sionistiske israelerne. Lederen for partiet Jewish Home, økonomiminister Naftali Bennett sa at talen til Obama var «en viktig tale som erkjenner de dype historiske røttene mellom Israels folk og landet Israel».
Det er ikke kjent hva de to snakket om privat, eller hva de eventuelt løste av problemer. Flere amerikanske observatører påpekte at Obama trenger å bygge opp igjen den jødiske støtten i USA, og ved å lansere en sjarmoffensiv i Israel, kan han klare å bygge opp igjen det han har mistet. Kilder i Det hvite hus sa at presidenten aktet å lytte til israelske ledere under sitt besøk. Så langt ser det ut til at han har gjort dette. Så gjenstår det å se hva som kommer ut av møtet mellom Obama og PLO-leder Mahmoud Abbas i Ramallah, senere i dag.
Av Knut-Einar Norberg, i USA