Den finskregistrerte båten Estelle ble bordet av Israel sist lørdag da de forsøkte å seile inn til det Hamas-kontrollerte Gaza. Det manglet ikke på advarsler og tilbud om alternativer fra Israel til aktivistene dersom de virkelig ønsket å reise til Gaza med sin ”humanitære” last. Men aktivistene, som i realiteten springer Hamas ærend, takket nei, og seilte i vei.
Da Israel bordet skuta ringte mannskapet og fortalte om at de var under angrep og det hele hørtes ganske dramatisk ut. Men i realiteten var det ikke noen dramatikk i det hele tatt, snarere en ren rutineoperasjon for den israelske marinen.
Israelske myndigheter stilte seg for øvrig tvilende til hvorvidt det virkelig var humanitær last om bord i Estelle. For ordens skyld gjorde Israel oppmerksom på at det ikke er noen humanitær krise i Gaza, noe Hamas selv bekreftet tidligere i høst. Som en god indikasjon på dette nevnes det at den amerikanske computergiganten Apples nye mobiltelefon iPhone 5 som er blant de mest etterspurte i verden, var tilgjengelig i Gaza før den var tilgjengelig i Israel og mange andre land.
Men dette faller fremdeles for døve ører, i hvert fall til de som støtter slike seilaser. De hører nemlig alle hjemme på venstresiden og er kjent for sine anti-Israel holdninger. Israelske myndigheter sa at seilasens viktigste oppgave var å sette Israel i et dårlig lys og å forsøke å bryte blokaden av Gaza. Det er nok der sannheten ligger.
Skammelig er det at Norge som nasjon ”reagerer sterkt” på arrestasjonene selv om de angivelig ikke klarte å skrive dette ned på papir. Og det er kanskje noe myndighetene i Norge bør være litt forsiktige med, ettersom det er greit å være storkar når det gjelder Israel fordi det ikke får noen direkte konsekvenser for Norge. Men en dag kan denne situasjonen være en annen.
Dersom aktivistene på Estelle virkelig var så opptatt av humanitær bistand, burde de heller lagt kursen nordover mot Syria, hvor diktator Bashar Assads krig mot sine egne landsmenn har krevd rundt 30,000 menneskeliv de siste 18 månedene. Der kunne de trengt støtte. Men det tør aktivistene ikke.
Av Knut-Einar Norberg i USA