Israels mangfoldige strategi for å gardere seg mot at Iran utvikler atomvåpen har fått en serie med kraftige skudd for baugen de siste to årene. Omfattende etterretningslekkasjer fra Obama-administrasjonen i USA har eksponert Israels strategi og dermed begrenset handlingsmulighetene overfor Iran.
Amerikanske aviser skriver at lekkasjene er så omfattende at de som røpet dem hadde så detaljert kjennskap til forholdene at de selv må ha vært tilstede på orienteringsmøtene til den amerikanske etterretningstjenesten. FBI ble koblet inn i juni, og kongressen akter også å komme til bunns i hvem som lekket hva. Det er hevet over enhver tvil at mange av lekkasjene skadet Israels planer overfor Iran, og dette var noe av hensikten med lekkasjene, fordi det førte til at planene ble utsatt eller torpedert. Den andre motivasjonen for lekkasjene henger trolig sammen med president Obamas behov for å styrke sitt eget rykte som en sterk utenrikspolitisk leder før valget i november. Noen annen forklaring finnes ikke mener både demokrater og republikanere som frykter konsekvensene av lekkasjene.
Baser
De første lekkasjene som kom ut om Israel indikerte at Saudi Arabia hadde gitt tillatelse til Israel til å fly over deres land for å utføre en aksjon mot Irans atominstallasjoner. Britiske aviser antydet at Israel også hadde begynt å lagre materiale for aksjonene i Saudi Arabia fordi dette ville kutte drastisk ned på distansen flyene måtte bruke under en operasjon. Dersom de flyr ut fra Israel har de ingen margin når det gjelder drivstoff for å komme seg helskinnet tilbake, men dersom de kan mellomlande eller starte ut fra Saudi Arabia er dette problemet løst.
Senere ble det lekket ut i amerikanske medier at Israel drev militære øvelser i Azerbaijan som grenser til Iran i nord, og at israelske fly med letthet kunne nå atominstallasjonene i Iran fra Azerbaijan.
Både Saudi Arabia og Azerbaijan nektet for at Israel planla å bruke baser der som springbrett, og uansett så var det ingen hemmelighet lengre, og planene ble angivelig skrinlagt.
Virus
En av de kanskje mest ødeleggende lekkasjene var den detaljerte beskrivelsen av datavirusene Stuxnet og Flame som amerikansk og israelsk etterretning arbeidet sammen om. De sørget for at viruset spredte seg til Irans atominstallasjoner og forårsaket store ødeleggelser. Men detaljene rundt samarbeidet mellom USA og Israel påførte begge lands etterretning skader, fordi det ble kjent hvordan de klarte å spre viruset og hvordan de samarbeidet. President Obama brukte imidlertid denne hendelsen til å vise hvor hardt han arbeidet med å stanse Iran, uten tanke på at etterretningen ble blåttlagt, ifølge kritikere.
Men president Obama stanset ikke der. Aviser skrev om hvordan han beordret droner – pilotløse fly – over Yemen og andre steder og likviderte terrorister. Det ble også fortalt at det eksisterte en ”dødsliste” som presidenten hadde, og dette viste hvor tøff han var mot terroristene.
Likvideringen av Osama bin Laden i Pakistan var et annet eksempel på lekkasje. Amerikansk etterretning følte at alt for mye av operasjonen ble avslørt, og administrasjonen slo seg selv på brystet over en vel utført operasjon. De gikk til og med i detaljer om hvordan de skaffet seg DNA-beviser på at bin Laden befant seg i Pakistan, noe som førte til at myndighetene i Pakistan arresterte legen som hjalp amerikansk etterretning og dømte ham til 30 års fengsel.
Dette mener kritikere i kongressen, demokrater så vel som republikanere, er eksempler på hvordan administrasjonen lekket sensitive opplysninger for å få presidenten til å se godt ut overfor velgerne, og skadene som er påført etterretningstjenesten kan vise seg å være uopprettelige på sikt.
Ofret Israel
Yoel Guzansky i Institute for National Security Studies sa tidligere i år til ABC News at det virket som Obama-administrasjonen hadde lansert en kampanje for å hindre at Israel angrep Irans atominstallasjoner. Han la til at administrasjonen var bekymret for at Israel ville angripe om kort tid, og at de gjorde alt de kunne for å hindre det.
Forsvarsminister Leon Panetta sa i vår at Israel trolig planla å utføre en aksjon i tidsrommet april – juni, og om det var tilfelle var i så fall overraskelsesmomentet borte i og med at en så høytstående tjenestemann hadde kommet med ytringen. Dette fikk mange israelere til å reise spørsmålet om hvorvidt Obama hadde forrådd Israel?
Bladet New Yorker hadde en sak i vår hvor de kom med detaljerte opplysninger om hvordan USA hadde arbeidet med en iransk opposisjonsgruppe – Mujaheddin-e-Khalq (MEK) – som bidro med etterretning. Bladet siterte også kilder som sa at Israelske Mossad hadde finansiert og hjulpet til med teknisk utstyr foruten trent MEK medlemmer til psykologisk krigføring.
På bakgrunn av disse lekkasjene er det liten tvil om at administrasjonen bevist har lekket dette for å hindre at Israel lanserer et angrep mot Irans atominstallasjoner så lenge som mulig. Politiske observatører i USA er enige om at en konflikt mellom Israel og Iran vil dra inn amerikanske styrker, noe president Obama ikke er tjent med rent politisk før valget 6. november.
Av Knut-Einar Norberg i USA