Den brutale terrorbombingen i Bulgaria 18. juli er en tankevekker på flere områder. Ikke bare viser den at jøder er et terrormål uansett hvor i denne verden de ferdes, men at nasjoner og grupper vil gå langt for å drepe sivile jøder, inkludert barn.
Det kanskje mer interessante er å se hvordan verden reagerer mot en så avskyelig handling.
Det manglet ikke på fordømmelser fra USA, EU og andre land, foruten FN etter bombingen i Bulgaria. Men det er verdt å legge merke til hvordan FNs ulike organer så på handlingen.
Generalsekretær Ban Ki-Moon fordømte angrepet ”på det sterkeste” ifølge en talsmann. Men han kalt det ikke et ”terrorangrep”. Da terrorister angrep kirker i Kenya tidligere denne måneden refererte Ban Ki-Moon til ”terrorister” og ”terrorangrep”, som var både ”forkastelig og kriminelle”, og ytret håp om at gjerningsmennene ville bli stilt til ansvar for det de hadde gjort. Terroraksjonen mot jøder i Bulgaria refererte han til som ”bombingen” og sa heller ingenting om at han ønsket at de ansvarlige ville bli stilt til doms.
FNs høykommissær for flyktninger, Navi Pillay, sa ingenting like etter terroraksjonen. Og det kan neppe være fordi fru Pillay er verken treg eller ordknapp. Da en armada av båter forsøkte å ta seg inn til Gaza i mai 2010 men ble stanset med makt av Israel, noe som førte til at ni palestina-arabiske aktivister ble drept, kastet hun ikke bort tid. Det gikk bare noen timer før hun uttrykte ”sjokk” over Israels handling og fordømte jødestaten. Hun er også kjent for å ha kritisert vestlige nasjoners kamp mot terrorisme og spesielt hvordan USA har adoptert en ”farlig” lovgivning som svekker ”rettsikkerheten” til mistenkte terrorister.
FNs menneskerettighetsråd har også vær taus. Det korrupte rådet som har vært styrt av land som Libya, har mange paralleller med FNs høykommissær for flyktninger. I 2004 kom rådets forgjenger (FNs menneskerettighetsråd ble dannet i 2006 på ruinene fra det vanstyrte FNs menneskerettighetskommisjon) med en minnetale over Hamas-leder Sheikh Ahmed Yassin som var likvidert av Israel, og en fordømmelse av jødestaten.
Det er verdt å merke seg at fra rådet ble opprettet i 2006 og frem til 2010 utstedte de 32 fordømmelser av Israel, noe som utgjorde nesten halvparten av alle fordømmelsene i perioden. FN har tradisjon for å kritisere Israel og jødene. Det var ikke før på 1991 at de med press fra USA opphevet en resolusjon fra 1975, som stemplet sionisme som rasisme. Av de nesten 200 medlemslandene er majoriteten diktaturstater. Så dette forklarer litt om hvorfor FN er så forsiktig i sin språkbruk når det gjelder å fordømme terror mot Israel.
Av Knut-Einar Norberg i USA