Den tredje runden med forhandlinger mellom Iran og permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd om landets atomprogram denne uken i Moskva, førte ikke frem. Iran kunne ikke gå med på kravene fra de fem permanente medlemmene av sikkerhetsrådet og Tyskland om å stanse sitt program og de forsøkte i stedte å friste med en fjerde forhandlingsrunde.
Skeptikerne fikk med andre ord rett i at Iran, nå som tidligere, brukte anledningen til å kjøpe seg tid. For mens forhandlingene pågikk så gikk sentrifugene som anriker uran for fult ved de ulike installasjonene i landet.
Ingen militær aksjon
Det er regnet som lite sannsynlig at Israel vil lansere en militær operasjon mot Irans atominstallasjoner med det første. Selv om forhandlingene ikke førte frem, så er det økende vilje i vesten til å forhandle og bruke annet press mot Iran for å vinne frem mot Irans atomprogram. Og det gjør det vanskeligere for Israel å handle på egenhånd, skriver amerikanske aviser.
Men dersom forhandlingene ikke fører til iranske innrømmelser en gang i nær fremtid, så kan Israel i det minste vise til at Iran ikke ønsker å samarbeide. Og det gjør det politisk sett lettere for Israel og USA å foreta en militær operasjon.
Andre samtaler
Obama-administrasjonen i USA fortsetter imidlertid samtaler på et lavere nivå og neste runde er 3. juli når partene møtes i Istanbul. –Dersom vi etter møtet 3. juli ikke oppnår fremgang vil vi arbeide for å finne frem til større press [på Iran] inkludert sanksjoner, sa Victoria Nuland i Det amerikanske utenriksdepartementet.
Israel frykter imidlertid at Iran vil tilby et kompromiss i 11 time, som vil splitte gruppen av de fem permanente medlemmene i sikkerhetsrådet og Tyskland. Verken statsminister Binyamin Netanyahu eller andre i kabinettet hans har kommentert den hittil siste forhandlingsrunden.
Israels tidligere FN-ambassadør Dore Gold påpekte at sanksjoner kan ta lang tid før de virker. Han la til at det er viktig å ha dem klare men samtidig tikker også klokken. Andre israelske eksperter mener at en reell militær trussel fra vesten er det eneste som kan få Iran til å skrinlegge atomprogrammet.
Sanksjonene
Iran har begynt å merke de internasjonale sanksjonene men likevel har de ikke stanset opp atomprogrammet. Landets valuta ble ytterligere svekket denne uken etter at samtalene ikke førte frem, og USA innfører trolig sanksjoner mot selskaper som foretar transaksjoner med Irans sentralbank fra og med 28. juni. EUs oljeboikott av Iran starter for fult den 1. juli, og for å beholde eksisterende oljekunder, har Iran begynt å tilby olje til redusert pris. Men Irans finansminister Shamsedin Husseini benektet nylig for at sanksjonene har hatt noen innvirkning på landets økonomi.
Av Knut-Einar Norberg i USA