Nær 100 drept i terroraksjon i Norge
Hittil er 93 personer drept i fredagens terroraksjon i Norge. Den 32 år gamle Anders Behring Breivik detonerte en hjemmelaget bombe bestående av kunstgjødsel og diesel ved regjeringskvartalet fredag ettermiddag, og raserte flere bygninger. Like etterpå åpnet han ild mot ungdommer på Utøya en time utenfor Oslo, og i løpet av halvannen time drepte han 86 personer, de fleste ungdommer. Breivik opptrådte angivelig alene og ifølge dokumenter han hadde skrevet på forhånd under planleggingen av aksjonen, sympatiserte han med nasjonalistiske og nynazistiske strømninger i Europa og hat overfor muslimske innvandrere var det som angivelig drev ham til handlingene.
Kondolanser strømmet inn
Terroraksjonen i Norge kom som et sjokk på nordmenn så vel som utlendinger. Norge er sett på som en fredelig og åpen nasjon hvor slike handlinger ikke ble regnet som noen stor risiko. Israels president Shimon Peres var blant dem som sendte kondolanse til kongen og det norske folk. I brevet skrev han at ”det israelske folket er sjokkert og deler sorgen med det norske folk, og de forkastelige drapene av uskyldige sivile og ungdommer. Våre hjerter er med de sørgende familiene som har mistet de som stod dem aller nærmeste. Vi ber om en rask bedring for de som er såret, skrev han. Israel har også tilbudt seg å sende assistanse til Norge dersom myndighetene ønsker israelsk hjelp.
Kritiserte liberale jøder
I et 1500 sider langt manifest som var kopiert etter manifestet til den amerikanske terroristen ”Una-bomber” (Theodore Kaczynski) skrev Anders Behring Breivik at vestlige medier systematisk overså alvorlige islamske terroraksjoner og i stedet fokuserte på jødene. Han kritiserte liberale jøder og sa at de var en like stor trussel mot Israel og sionisme som de var mot hans egne sympatisører. Han hadde et sionistisk syn som var til høyre for de mest ytterliggående sionistene, ifølge Jerusalem Post. Kaczynski terroriserte USA i flere år ved å sende bomber i posten til ”kapitalister” som ledere for store firma og selskap, og han var en sympatisør med miljøvernekstremistene.
Mavi Marmara rapport utsatt
Den såkalte Palmer-rapporten fra FN som gransket Gaza-armadaen ledet av det tyrkiske skipet Mavi Marmari i mai i fjor hvor ni aktivister ble drept, har utsatt rapporten om hendelsen inntil videre. Rapporten er allerede ferdig, men kommisjonen ønsker å gi myndighetene i Jerusalem og Ankara (Tyrkia) tid til å formulere en enighet som kan rette opp igjen de diplomatiske forbindelsene før de offentliggjør innholdet.