Trium for Netanyahu i kongressen
Statsminister Binyamin Netanyahu fikk 29 stående applauser og ble avbrutt av ytterligere 50 applauser i den talen han holdt i Den amerikanske kongressen tirsdag. Kommentatorer og observatører beskriver Netanyahus tale som en triumf over president Barack Hussein Obama og PLO-myndighetene og alle andre som ønsker at Israel skal trekke seg tilbake til grensene fra 1967, og bruke den som utgangspunkt for forhandlinger. –En triumf for Netanyahu, sa Fox News kommentator Brit Hume som er en av veteranene innenfor dekning av politikken i Washington DC. Han beskrev mottakelsen og applausen Netanyahu fikk som om han skulle vært en dyktig og populær amerikansk president.
Avdekket kjernen i konflikten
Binyamin Netanyahu klarte i sin tale til Den amerikanske kongressen å avdekke striden mellom araberlandene og Israel med en setning. Han sa at alle ber Israel om å anerkjenne en palestina-arabisk stat, noen Israel er villig til, så lenge palestina-araberne anerkjenner en jødisk stat. –Men det vil de ikke, svarte Netanyahu, og pekte på at dette er kjernen i konflikten. Han la til at Israel var villig til å komme med store innrømmelser, men de avhenger av at palestina-arabernes ledere ønsker virkelig fred og tar avstand fra terror.
Obama-administrasjon støtter Netanyahu-krav
Det hvite hus gjentok tirsdag et krav om at Hamas må avstå fra bruk av terrorisme før de kan regnes som en troverdig fredspartner. –Vi kommer ikke til å se på Hamas som en fredspartner før den islamistiske bevegelsen anerkjenner Israel, het det i en uttalelse. Denne uttalelsen er nøyaktig det statsminister Binyamin Netanyahu har hevdet, og viser at Obama-administrasjonen er på glid i retning av Israels holdning. President Obama har fordømt forsoningsavtalen mellom Fatah og Hamas, og Netanyahu krevde at Fatah og PLO-leder Mahmoud Abbas river avtalen i stykker dersom han er interessert i å forhandle om fred.
Kongressen står side om side med Israel
President Barack Hussein Obama er mer eller mindre isolert i politikken overfor Israel. Etter at presidenten i forrige uke tok til orde for at Israel trekker seg tilbake til grensene fra 1967 og bruker dem som utgangspunkt for fremtidige forhandlinger med palestina-araberne, har han blitt møtt med stor motstand fra egne rekker. –De aller fleste i kongressen er enige med Binyamin Netanyahu og ikke Obama, sa demokraten Rob Andrews i en kommentar etter Netanyahus tale. –Når det gjelder grensene bør tvilen falle dem til gode som må forsvare dem. Obamas forslag lener i retning av Hamas og belønner deres voldelige oppførsel, sa Andrews. Flere andre politikere har også påpekt at Obama er isolert i sitt syn på Midt-Østen og Israel, og at de støtter Israel og Netanyahu fremfor Obama og hans politikk.