Egypts regime under stort press
Det er ventet store demonstrasjoner i Egypt i forbindelse med fredagsbønnen. Ledelsen for den siste ukens store demonstrasjoner mot Hosni Mubaraks regime kunngjorde torsdag at de planla nye demonstrasjoner fredag. Det er ventet at den radikale bevegelsen Muslim Brotherhood også vil ta del i demonstrasjonene, og mange vestlige eksperter frykter at radikale islamske grupper vil blande seg inn med de som ønsker større frihet, og kapre bevegelsen og i stedet innføre radikalt islamsk styre. Den egyptiske opposisjonslederen Mohamed AlBaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, har ankommet Egypt og håper å bli landets nye leder.
Frykter ”vulkanutbrudd”
Generalmajor Yaacov Amidror som er tidligere leder for Det israelske forsvarets forsknings og analysedirektorat sier at Midt-Østen befinner seg på en levende vulkan og ingen vet hva som vil skje. –Vi er kanskje på tykk is nå, men den vil smelte, sa han. Amidror advarte mot å sette sin lit til europeiske ledere som sier at demonstrasjonene i flere araberland vil kan føre til en bølge med demokratiske revolusjoner. Amidror mener at dette bare er ett av de mulige scenariene, og Muslim Brotherhood mest sannsynlig kan bli vinneren i Egypt, noe som er ille, ikke bare for Israel men for alle demokrati. –Uroen i Egypt er ikke mellom Mubarak og demokratiske aktivister, men mellom Mubarak og Muslim Brotherhood.
Sprer seg til Jemen
Demonstrasjonene som veltet regimet i Tunisia og som nå ryster Egypt, har spredt seg til Jemen. Tusenvis av mennesker krevde at landets president Ali Abdullah Saleh som har styrt i 32 år, går av. Jemen er det fattigste av alle araberland. Egypt og Tunisia har også vært styrt av enevelder i rundt 30 år.
Arbeiderpartiet ved slutten
Det israelske Arbeiderpartiet kan synge på siste verset. Det tror et flertall av israelere ifølge en meningsmåling utført for Channel 99. Hele 69 prosent sier at de ikke tror at partiet vil komme seg etter splittelsen innad, mensbare 24 prosent tror at partiet vil komme seg på rett kjøl igjen. 75 prosent tror ikke hartiet har noen diplomatisk plattofrm mens 70 prosent sier at det ikke har noen sosial plattform. Arbeiderpartiet har vært det ledende partiet i det moderne Israel frem til dette tiåret.