[singlepic id=48 w=350 h=270 float=left]
Nybyggerne kommer til Karmels sommerstevne i Stavanger 15. august for å takke for hjelpen med å bygge bosetningen Alonei Shilo. Karmel har samlet inn millionbeløp fra det norske kristenfolket til brakker, skoler og veier.
–Vi vil takke for det som Karmel-Instituttet har gitt oss. Nesten alt som er her er fra Norge. Etter så mange år med støtte synes vi det er vår plikt og miotzva (god gjerning) å komme til Norge for å takke og å fortelle om det som dere har gjort, sier Avia Nevo som er leder for bosetningen.
I dag bor det 31 familier i bosetningen. Avia Nevo følger det bibelske påbudet om ikke å telle befolkningen, men han opplyser at familiene har fra tre til sju barn. I tillegg er det over hundre jenter som studerer ved Shilat akademiet og bor i bosetningen.
–Flere jenter gifter seg og ønsker å slå seg ned i brakkene Alonei Shilo. Akkurat nå er det en venteliste på 40 familier som ønsker husvære. Alle brakkene kommer nok til å fylles opp. Problemet er at vi ikke får tillatelse til å bygge, sier Nevo.
Ulovlig
Alonei Shilo startet som en lovlig bosetning da tidligere forsvarsminister Moshe Arenz ga sin tillatelse til byggestart. Men med skiftende tider, hardt internasjonalt press og nye regjeringer klarte ikke nybyggerne å få alle nødvendige underskrifter. Derfor regnes også Alonei Shilo som en ulovlig bosetning.
I ti måneder har nybyggingen i Judea og Samaria vært frosset ned. Etter planen går statsminister Benjamin Netanyahus nedfrysning ut den 26. september 2010. Til tross for byggestansen er det blitt bygget i Alonei Shilo.
–Vi fikk en gave på tre brakker fra en norsk familie før byggestansen startet. Vi har tatt store risiko for å få opp disse brakkene som nå er på plass, forteller Avia Nevo.
Dersom de blir oppdaget før brakkene får vegger og tak blir de beslaglagt og pengene er tapt.
–Vi er veldig opptatt av om vi får fortsette å bygge videre, sier Motti Isaak.
–Vi er veldig nervøse. Vi er spente på om vi får fortsette å bygge her og hvor lenge. I alle fall forbereder vi oss på å få bygge mer. Vi ønsker også å bygge en ny skole, sier Avia Nevo.
Det er ingen luksus for en familie som bor i en brakke på Samarias fjell. Brakken er på 45 kvadratmeter, men bad, kjøkken, stue, og to soverom. Det ene er for foreldrene, det andre for barna. Nevo sier at man selv kan tenke seg hvordan det vil være for sju barn på et rom, men noen bygger også et ekstra rom på brakken.
[singlepic id=47 w=320 h=240 float=left]
Selv var Avia Nevo den første som bygget et permanent hus til 250.000 dollar i bosetningen. Siden den regnes som ulovlig må han låne pengene privat og det er vanskelig å skaffe seg forsikringer.
Motti Isaak understreker optimistisk at det står nye folk til å gå inn i arbeidet med bosetningene.
–Vi leter etter parnere som kan støtte oss økonomisk og vi bygger ulovlige brakker. Dersom vi skulle ventet på politikerne ville intet bli gjort. Men i dag er det 200 bosetninger og mellom 330.000 og 350.000 nybyggere i Judea og Samaria, sier Isaak.
–Vi er troende og håper Gud vil være med oss og vise oss veien. Blir vi stoppet med makt, så er det fra Gud og vi kan ikke gjøre noe, sier Isaak.
Gush Katif
Nybyggertalsmann Motti Isaak har selv startet to bosetninger og vært en pådriver for å samle inn penger til bosetningene. Når han kommer til Karmels sommerstevne i Stavanger vil han også fortelle om hvordan det gikk med bosetterne i Gush Katif i Gaza. Isaak forteller at 90 prosent av de rundt 8000 jødene som ble tvangsevakuert fortsatt i karavillaer, (en slags midlertidige pappuhs). Han mener at tvangsevakueringen påvirker både politikere og aktivister den dag i dag. Isaak har med seg en ny film som skal vises på stevnet.
[singlepic id=49 w=320 h=240 float=right]
Motti Isaak kommer også til å fortelle om hvordan araberne kjøper opp land i Galilea, for å få kontroll over området. Han sier at dette skjer både i Karmiel, Maalot og Nasaret Illit. Mens araberne bor i gamle Nazaret, bor jødene i øvre Nasaret, eller Nasaret illit. Isaak viser at de alt har kjøpt opp 25 prosent av området. Derfor skal nybyggerne snart etablere en bibelhøyskole i området. Det er også planer om nye bibelhøyskoler i Ashod og Netivot. Sendere kan det bli aktuelt med en slik skole i Jordandalen for å styrke det jødisk identitet og nærvær.
USA
Akkurat som Alonei Shilo har fått støtte fra Norge med skattelette, så ytes det årlig store beløp fra jøder og evangeliske kristne i USA til Judea og Samnaria. En undersøkelse i storavisen The New York Times viste at 40 organisasjoner i USA årlig samler inn 200 millioner dollar med skattelette som går til bosetningene. Pengene går til skoler, synagoger, rekreasjonssentre, vakthunder, skuddsikre vester og kikkertsikter for rifler. Jerusalem Post skrev at Washington ikke tillater Israel å bruke amerikansk støtte i Judea og Samaria, men det gis skatteletter for penger som samles inn til området.
–The New York times pørver å skape en kampanje mot oss. Jeg tror ikke de kommer noen vei i spørsmålet om skattelette for gaver. Da må vi i så fall finne andre veier.
Isaak venter seg ikke mye av USAs president Barack Hussein Obama.
–Under dette besøkt var Obama bestevenn med statsminister Benjamin Netanyahu. I morgen kommer kanskje PLO-leder Abu Mazen (Mahmoud Abbas) og da blir det omvendt, tror Isaak.
Isaak som tror på Guds løandløfter til Israels barn, mener at det er Gud selv som må føre «krigen» og de er bare et redskap.
Av Vidar Norberg, Redaktør, Karmel Israel-Nytt