Frankrike misliker svensk utspill
Frankrike har flere sterke reservasjoner mot utkastet til en EU-resolusjon som Sverige har fremmet denne uken, og som anerkjenner Øst-Jerusalem som hovedstaden i en fremtidig PLO-stat i Israel. Den franske ambassadøren til Israel, Christophe Bigot, sier at utspillet ikke er et EU-utspill, men snarere et svensk forslag overfor EU. Israel har bedt USA om å be EU om å avstå fra det svenske utspillet fordi det undergraver anstrengelsene som er gjort for å få i gang fredssamtalene igjen. Bigot sier at utspillet skader statsminister Binyamin Netanyahus byggemoratorium i bosetningene, og Jerusalems status må forhandles mellom Israel og palestina-araberne.
Barak forsøkte roe skeptiske settlere
Forsvarsminister Ehud Barak forsøkte under et folkemøte med settlere i Judea og Samaria i går kveld å roe ned skepsisen blant dem over bosetningenes fremtidige status. Barak sa at de store bosetningene vil forbli på israelske hender, og han understreket at Jordandalen og Dødehavet er regioner som ligger hans hjerte nært. Men settlerne var skeptiske og mange boikottet møtet han stilte opp til. Det er nå stor spenning mellom settlerne på den ene siden og militæret (IDF) og regjeringen på den andre, ettersom inspektører nå tar seg inn for å sikre seg om at ingen av bosetningene utvides i løpet av de neste ti månedene. Regjeringen har innført en ti måneder lang byggestans som agn overfor PLO-myndighetene for å få i gang fredsforhandlingene.
Iran vil anrike mer uran
Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad sa i går at Iran vil anrike uran til et høyere nivå it iden som kommer, og at Israel og de vestlige landene ikke kan stanse dem i dette. Lavt anriket uran kan brukes til atomkraftverk, men høyt anriket uran brukes vanligvis til våpen.
Libanon lar Hizballah beholde våpen
Den nye regjeringen i Libanon gav i går sitt samtykke til at den islamske terrorgruppen Hizballah har rett til å beholde sine våpen. Dette er tolket som et sikkert tegn på at den iransk-støttede gruppen ikke har noen planer om å etterkomme kravet fra FN om å la seg avvæpne. Hizballah har i praksis vetorett i parlamentet i Libanon.