FN markerer PLO-solidaritetsdag
De forente nasjoner (FN) innledet i går den årlige Internasjonale solidaritetsdagen med palestina-araberne, som har funnet sted årlig siden 1977. Generalsekretær Ban Ki-moon sa i en tale at en palestina-arabisk stat er ”vital” for regional fred. Samtidig er israelske diplomater forberedt på at palestina-arabiske diplomater kan bruke anledningen til å be FN om støtte til opprettelsen av en uavhengig stat basert på grensene fra 1967. Israels FN-ambassadør Gabriela Shalev skal tale til forsamlingen i løpet av tirsdagen, og vil trolig minne forsamlingen om voteringen i 1947 som førte til opprettelsen av Israel. Det er ventet at debatten i FN vil føre til flere resolusjoner som er kritiske til Israel, men de er bare av symbolsk karakter.
EU vil foreslå delt Jerusalem
Det er ventet at utenriksministrene fra EU i neste uke vil ta til orde for en deling av Jerusalem slik at det som i dag er jødestatens hovedstad vil tjene som hovedstad for Israel så vel som et ”Palestina.” Et utkast om dette ført i pennen av Sverige som for tiden har det roterende presidentembetet i EU, indikerer dessuten at EU vil anerkjenne en PLO-stat under navnet ”Palestina” selv om det bare er palestina-araberne som erklærer dette uten Israels samtykke, skriver Haaretz. Ministrene skal møtes 7. desember for å diskutere den såkalte fredsprosessen i Midt-Østen.
Oppfordrer til fortsatt opprusting
Hizballah-leder Hassan Nasrallah sa i går at terrorgruppen han leder vil forbedre sin våpenkapasitet for å kunne stå bedre i mot en israelsk ”trussel” i fremtiden. Samtidig la han til at væpnet kamp er den eneste måten å ta tilbake ”arabisk land” fra Israel. Talen til Nasrallah er et sikkert tegn på at verken han eller terrorgruppen Hizballah har til hensikt å etterleve FNs resolusjon fra 2006 om en avvæpning.
Sveits forbyr minareter
En folkeavstemming i Sveits sist helg gav et solid flertall for et forbud mot bygging av nye minareter. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen sier at forbudet trolig er i strid med fundamentale rettigheter. Grupper i Italia og Nederland har også tatt til orde for et slikt forbud. Islamske land har protestert mot Sveits og forbudet, men få islamske land tillater kristne å bygge kirker, spesielt Saudi Arabia som er landet som ”vokter over” den islamske religionen.