Myndighetene i Norge har lenge påberopt seg høy moral, god etikk og solidaritet med de svake i verden og later som om de ikke er redd for å tape noen kroner ved å sette disse prinsippene i live. Vi tenker da spesielt på det norske Oljefondet som består av 2400 milliarder kroner investert i ulike selskap verden rundt.
Disse moralske verdiene var også grunnlaget for at fondet trakk seg ut av det israelske selskapet Elbit i forrige måned. Elbit leverer utstyr for overvåkningen av det israelske sikkerhetsgjerdet, som stanser terrorister fra å angripe israelske byer og tettsteder, og som har vist seg svært effektivt. Norge mener sikkerhetsgjerdet er i strid med folkeretten, og ettersom Elbit leverer utstyr til gjerdet vil fondet og Norge ikke ha noe med dem å gjøre.
Men denne holdningen reflekterer en dobbeltmoral i norsk styre. Denne uken ble det nemlig kjent at Oljefondet har investert langt mer – 2.4 milliarder kroner i syv selskaper som står for to tredjedeler av all fosfateksport fra Vest-Sahara. Hvilket land er så Vest-Sahara? Det lutfattige landet på vestkysten av Afrika har vært okkupert av Marokko siden 1975, og 165,000 mennesker fra landet lever i flyktningleire i nabolandet Algerie. Og fosfatet som hentes ut fra Vest-Sahara er dette lille landets ”olje.”
Nå går det sikkert ikke så lang tid før den norske regjeringen gjør retrett også her, men den kommer i så fall etter at mange, inkludert flyktninger fra Vest-Sahara som bor i Norge, har påpekt dobbeltmoralen i Oljefondets forvaltning. Oljefondet dumpet investeringer i det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee for noen år siden, nettopp fordi de opererte utenfor Vest-Sahara.
Fra før av boikotter oljefondet selskaper som Boeing og Lockheed Martin (forsvarsprodusenter), og supermarkedet Wal-Mart som daværende finansminister og «Israel-hater» Kristin Halvorsen mente utgjorde en stor risiko for brudd på menneskerettighetene. Wal-Marts store synd er at de har gjort de kan for å hindre fagbevegelsen fra å organisere sine ansatte, og de kjøper mye av sine billige varer fra Kina hvor de kan være produsert under kummelige forhold. Men kommunistlandet i øst har Halvorsen ingen problemer med, bare amerikanske Wal-Mart.
Denne etikken til Oljefondet er kanskje ikke så etisk likevel. Den er dominert av politikk og politisk korrekthet, verken mer eller mindre. Derfor opplever vi den ene dobbeltmoralen etter den andre.
Av Knut-Einar Norberg
Nettredaktør