Israel ”rimelig” fornøyd med Obama-tale i FN
USAs president Barack Hussein Obamas tale til FNs generalforsamling onsdag inneholdt lite nytt hva Midt-Østen angår. Obama har tydeligvis droppet krav om at Israel må stanse all ekspansjon av bosetningene før det kan bli aktuelt med forhandlinger mellom Israel og palestina-araberne. I talen sa Obama at tiden når er inne til å møtes ved forhandlingsbordet uten betingelser og krav. Palestina-araberne hadde krevd at Israel stanset alle byggeaktiviteter i bosetningene før det ble aktuelt med nye forhandlinger, noe administrasjonen var enig i. Israel på sin side nektet dette kravet, og ser ut til å ha vunnet frem. Obama påspekte også at Israel hadde forbedret hverdagen for palestina-araberne ved å lempe på veisperringene, og han betegnet Israel som en jødisk stat. På den annen side refererte Obama til Israels ”okkupasjon” og at Israel må tilbake til grensene fra 1967, noe verken Israel eller det såkalte Veikartet for fred går inn for. USAs tidligere ambassadør til FN under Bush-administrasjonen, John Bolton, sa at FN-talen var en av de verste fra en amerikansk president, og at Israel aldri har fått så mye kritikk som under Obamas tale.
Vestlige land forlot FN under Ahmadinejads tale
Med Frankrike i bresjen forlot flere vestlige land FNs generalforsamling da Irans president Mahmoud Ahmadinejad holdt sin tale onsdag kveld. Ahmadinejad langet ut mot Israel og USA, og fremmet nå som før sin antisemittiske retorikk, sa Mark Kornblau i den amerikanske FN-delegasjonen. Ahmadinejad beskyldte Israel for å etablere en ny type slavevirksomhet, og samtidig skade andre nasjoners rykte. Argentina, Australia, England, Costa Rica, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, New Zealand og USA var de landene som forlot talen. Canada og Israel hadde på forhånd gjort det klart at de ikke ville være tilstede under Ahmadinejads tale. Det ble samtidig demonstrert utenfor FN mot Ahmadinejad.
Israel søker etter bred enighet mot Iran
Statsminister Binyamin Netanyahu møtte med ledere fra flere land under sitt besøk i FN denne uken, i et håp om å danne en bred opposisjon mot Iran og landets atomvåpenprogram. Netanyahu møtte USAs president Barack Hussein Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy foruten FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og ledere fra flere andre land som Canada, Australia og New Zealand.
Russland for sanksjoner mot Iran
President Dmitry Medvedev satte ”døren” på gløtt onsdag for internasjonale sanksjoner mot Iran dersom landet ikke skrinlegger det som trolig er planer for et atomvåpenprogram. Medvedev sa i FN de hadde kommet frem til denne beslutningen etter at Obama-administrasjonen besluttet å skrinlegge planene om et rakettforsvar i Europa, hvor radarstasjonene skulle stasjoneres i Polen og Den tsjekkiske republikk. Mange mener at president Barack Hussein Obama solgte ut Polen og Den tsjekkiske republikken til Russland mot at de støtter sanksjoner mot Iran.